• O fostă secretară a unui lagăr nazist este prima femeie care, în ultimele decenii, este judecată pentru crimele comise de regim.
  • Judecătorul a emis un mandat de arestare pentru femeia care nu s-a prezentat la procesul de joi.
  • Înainte de a intra în sala de judecată a evadat cu un taxi.

Are 96 de ani şi caută să scape de un proces pentru complicitate la Holocaust. Povestea vine din Germania, unde Irmgard Furchner, fostă secretară a lagărului de concentrare Stutthof, este acuzată că a ajutat şi a incitat la masacrul a 11.000 de oameni, între 1943 şi 1945. Bătrâna a fost prinsă de poliţia germană joi după-amiază.

Procesul a început joi, după 70 de ani, în oraşul Itzehoe, nu departe de Hamburg, în nordul Germaniei, unde bătrâna locuieşte într-o casă de bătrâni. În loc să apară în sala de judecată, a evadat cu un taxi. Aproximativ 50 de jurnalişti şi 12 reprezentanţi ai celor 30 de persoane care au luat parte la acţiunea civilă o aşteptau, inclusiv unii supravieţuitori ai taberei.

În acel moment, judecătorul Dominik Gross a emis un mandat de arestare împotriva femeii de 96 de ani. Irmgard Furchner a început să lucreze în tabăra Stutthof din Polonia, ocupată în 1943, când avea doar 18 ani, ca secretară şi dactilografă.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Precedentul judiciar pe care se bazează procesul este cel din 2011, în care ucraineanul care avea atunci 91 de ani, John Demjanjuk, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru simplul fapt că a fost prezent în lagărul Sobibòr, în timpul masacrelor. Bărbatul era un soldat al Armatei Roşii.

Cu acea ocazie, judecătorul a motivat decizia explicând că, oricât de mic ar fi fost rolul unei persoane, este suficient să existe dovezi că a fost o „roată din maşina distrugerii”, pentru a ajunge la o condamnare.

Germania a deschis proces şi împotriva unui fost gardian nazist, de 100 de ani: este acuzat de complicitate la 3.518 crime.