• China spune că restricționează avorturile pentru a promova egalitatea de gen.
  • Experții sunt sceptici.
  • Pentru a crește rata de fertilitate în scădere, China a adoptat politica celor doi copii în 2016.

Timp de zeci de ani, autoritățile chineze au impus limite stricte asupra familiilor care au forțat milioane de femei să avorteze sarcini considerate ilegale de către stat, precizează CNN.

Această practică dură a devenit mai puțin frecventă de când China a relaxat politica copilului unic în 2015. Așa că, atunci când a apărut săptămâna aceasta vestea că guvernul dorește să reducă avorturile din „motive nemedicale”, reacția a fost rapidă și furioasă.

Politica privind avortul a fost inclusă într-un proiect guvernamental extins pentru a promova drepturile femeilor în următorul deceniu, acoperind domenii de la educație la ocuparea forței de muncă, despre care presa de stat s-a lăudat că va îmbunătăți egalitatea de gen „la un nivel mai înalt în noua eră”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pentru a crește rata de fertilitate în scădere, China a adoptat politica celor doi copii în 2016, apoi politica celor trei copii în luna august a acestui an. De asemenea, guvernul a lansat o campanie agresivă de propagandă care îndeamnă femeile să aibă mai mulți copii, unele autorități locale oferind chiar stimulente financiare pentru familii.

Cetățeanul jurnalist dispărut reapare

Un cetățean jurnalist chinez care a dispărut în februarie 2020 în timp ce relata ravagiile provocate de focarul inițial de Covid-19 din China, în Wuhan, a reapărut în cele din urmă pe rețelele de socializare, făcând o revenire prudentă și oarecum discretă ca fan al boxului.

De asemenea, guvernul va aborda probabil ușor această problemă, a declarat Hong Fincher. Autoritățile sunt conștiente că acesta este un subiect delicat și controversat, care ar putea provoca reacții publice, mai ales în contextul în care femeile sunt din ce în ce mai conștiente de drepturile lor și de capacitatea lor corporală.


Cu toate acestea, privită în contextul impulsului accelerat al guvernului pentru copii – precum și al represiunii puternice a mișcării feministe din China din ultimii ani – politica prezentată luni nu pare să fie de bun augur pentru femeile din țară.

Avortul este practicat pe scară largă în China de zeci de ani. În cadrul politicii copilului unic, introdusă în 1979, milioane de femei pe an au fost obligate să întrerupă sarcini „ilegale”.

Preferința tradițională pentru băieți a dus, de asemenea, la o creștere a avorturilor selective în funcție de sex, familiile alegând adesea să avorteze fete. Acest lucru a contribuit la un raport de gen semnificativ distorsionat, recensământul din 2021 relevând că în această țară de 1,4 miliarde de locuitori erau cu aproape 35 de milioane mai mulți bărbați decât femei.