• Cu greu mai găseşti un loc la o clinică privată pentru a-ţi face un test COVID-19
  • La un spital privat din Constanţa nu mai sunt locuri disponibile nici în luna august
  • Cristian Hotoboc, preşedinte PALMED: Dacă te apuci să inveşti, oricum nu sunt specialişti

Pleci în vacanţă şi trebuie să îţi faci testul COVID-19? Află de la Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale, că nu poţi să îţi faci testul de pe o zi pe alta, şi ar fi indicat să suni pentru o programare cu mult timp înainte pentru că spitalele private în momentul de faţă abia fac faţă cererilor.

De exemplu, la o clinică din Constanţa, unde testarea costă 345 de lei, nu se mai pot face programări nici măcar pentru luna august. În ultimele două săptămâni, testarea la cerere a crescut exponenţial.  

Noi acum am ajuns cam la capacitate maximă. Dacă ne-am întoarce la situaţia de dinainte, laboratoarele existente acum pe piaţă ar fi suficiente. Am ajuns să nu facem faţă. Creşterea asta a numărului de teste zilnice s-a înregistrat datorită faptului că a crescut foarte mult testarea la cerere. Şi asta pentru că foarte mulţi români, ca să poată să plece în concediu, au avut nevoie de un rezultat negativ”, a explicat Cristian Hotoboc.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

 În ţara noastră sunt 20 de laboratoare private, iar cei din sistemul privat s-au gândit la noi achiziţii. Însă, piedicile sunt multe. De exemplu, costurile mari. Ca să dotezi un laborator, ai nevoie numai pentru achiziţia echipamentelor de cel puţin 100.000 de euro. Şi lipsa specialiştilor este o problemă. Puţini chimişti sau specialişti în biologie moleculară se angajează în astfel de laboratoare unde se fac teste RT-PCR, tocmai din teama de a nu se infecta cu virusul SARS-CoV-2.  

Nici nu ştii cum să faci. Te apuci să investeşti, să mai faci nu ştiu câte laboratoare – astea nu se fac cu costuri mici. Dar îţi trebuie specialişti. Oamenii sunt foarte reticienţi când le spui să lucreze”, a mai declarat preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.