• Prețurile legumelor au crescut vertiginos în China în ultimele săptămâni, ajungând în unele cazuri să coste mai mult decât carnea.
  • Consumatorii sunt deja afectați de penuria de energie și de restricțiile stricte privind virusurile.
  • Consumatorii se plâng că nu își permit să mai consume legume.

Prețurile cu amănuntul ale legumelor au crescut cu 28% în cele patru săptămâni până la 22 octombrie, iar acum se află la cel mai ridicat nivel din februarie, arată cele mai recente date ale Ministerului Comerțului. Precipitațiile abundente din acest an în principalele regiuni de cultivare au deteriorat culturile, iar creșterea prețurilor la cărbune a făcut, de asemenea, ca agricultura în sere să fie mai scumpă, arată bloomberg.com

Conopida și broccoli costă cu aproximativ 50% mai mult, în timp ce spanacul a crescut cu 157% în perioada de patru săptămâni. La piața Xinfadi din Beijing, o pungă de jumătate de kilogram de salată sau spanac de apă costa miercuri până la 8 yuani (1,25 dolari). Aceeași cantitate de carne de porc a costat între 8 și 10,5 yuani, iar cea de pui a fost între 7 și 10 yuani.

Consumatorii nu își mai permit să consume legume

Creșterea este atât de puternică, încât săptămâna trecută Ministerul Agriculturii din China a promis că va lua măsuri drastice împotriva acaparării de legume și că va asigura o aprovizionare stabilă. Mulți consumatori s-au plâns, de asemenea, pe rețelele de socializare, spunând că au fost șocați de prețuri și că nu își mai permit să mănânce legume.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Economiștii se așteaptă totuși ca această creștere a inflației să fie temporară, prețurile urmând să rămână ridicate timp de câteva luni, până când cererea se va diminua în timpul Anului Nou Lunar, în februarie. GF Securities Co. Ltd. estimează o creștere de 0,5 puncte procentuale a prețurilor de consum în octombrie față de luna precedentă, în timp ce JPMorgan Chase & Co. se așteaptă la aceeași creștere în ritm anual.

„Ne așteptăm ca IPC să urce spre 2% în următoarele câteva luni, în principal din cauza efectelor de bază, dar și a unei creșteri secvențiale modeste a dinamicii inflației”, a declarat Zhu Haibin, economist șef pentru China la JPMorgan în Hong Kong.

De asemenea, cererea de consum se redresează, după cum arată o recentă revenire a industriei serviciilor, în timp ce magazinele și restaurantele își fac rezerve înainte de iarnă. Economiștii nu se așteaptă ca banca centrală să reacționeze la inflația mai mare, având în vedere că este probabil să fie temporară.