• Dosarul Revoluției din Decembrie 1989 se întoarce la Parchetul Militar, a decis, miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • În acest dosar sunt cercetați penal fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, care sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.
  • În replică, Parchetul General susţine că urmărirea penală nu este afectată de motive de nelegalitate.

Dosarul Revoluției din Decembrie 1989 se întoarce la Parchetul Militar, a decis, miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest dosar sunt cercetați penal fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, care sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.

Decizia ICCJ vine după ce magistrații au stabilit că există mai multe nereguli în rechizitoriu, fiind excluse mai multe probe din dosar.

Potrivit judecătorilor de la instanța supremă au fost excluse din dosar: actele intitulate „declaraţii” ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale; rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989 şi documentele ce au stat la baza întocmirii acestora; sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989; punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989; documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN; „Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989” de Sergiu Nicolaescu; documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17-31 decembrie 1989.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

În plus, magistrații ICCJ consideră că au fost excluse din materialul probator declaraţii date de zeci de persoane vătămate.

Replica procurorilor

În replică, Parchetul General susţine că urmărirea penală nu este afectată de motive de nelegalitate.

„Încheierea  din data de 10.11.2021, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația PÎCCJ și a hotărât restituirea dosarului către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului, a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate.

Procurorii vor examina motivarea încheierii, precum și probele rămase câștigate cauzei, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluționării dosarului și refacerii rechizitoriului. Obiectivele dezvoltate în încheierea motivată vor fi avute în vedere la soluționarea cauzei, după înlăturarea înscrisurilor reținute de ÎCCJ că nu pot fi folosite în cadrul procedurii.

În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului  (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenței  internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale”, conform Parchetului General.

Ce s-a întâmplat până acum

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.