• Agenţia de rating Fitch trage un semnal de alarmă asupra economiei României
  • Pe de altă parte experții spun că deocamdată nu avem motive de îngrijorare
  • Dacă Fitch va scădea ratingul de țară, România ar putea rata noi investiții

Agenţia de rating Fitch, instituţia care evaluează economiile statelor pentru a arăta cât de atractivă este o ţară pentru investiţii, a revizuit perspectiva României, de la statutul de ”stabil” la cel de ”negativ”. Analiştii Fitch spun că România nu a profitat de anii de creştere pentru a-şi îmbunătăţi indicatorii economici.

Melania Hăncilă, consultant & expert în executive search spune că Fitch practic lansează un avertisment la adresa României, care este într-o situaţie vulnerabilă din cauza acumulării deficitelor fiscale în ultimii ani şi necesităţii de creştere a cheltuielilor publice pentru a atenua efectele pandemiei.

Pe de altă parte, vestea bună este că agenţia de rating a schimbat perspectiva, dar nu şi ratingul de ţară, ceea ce înseamnă că România încă este o destinaţie recomandată de investiţii.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Totodată, experții zic că deficitul bugetar este un indicator care cântăreşte mult în analiza Fitch. De asemenea, aceștia consideră că estimarea de scădere economică a Fitch de 5,9% este mai realistă decât cea a Guvernului de numai 1,9%.

Dacă noile măsuri anunţate de Guvern nu vor stabiliza economia, riscul este ca ratingul de ţară să scadă. În acest caz, România ar putea rata unele investiţii noi.

Sursă foto: Profimedia