• Marea Britanie este o țară care tocmai a suferit o criză națională de combustibil, o criză izolată de alimente, iar guvernul său a votat în această toamnă să arunce ape uzate netratate pe faimoasele sale coaste.
  • Un alt impediment este că Marea Britanie are al doilea cel mai mare număr de cazuri de Covid-19 din lume.
  • Brexit-ul este catalogat ca un alt factor în refuzul turiștilor de a vizita Marea Britanie.

Pentru anul 2021, Consiliul Național de Turism Visit Britain a estimat că numărul de vizitatori va fi mai mic chiar și decât în 2020, când restricțiile de călătorie au fost la cel mai înalt nivel, scrie CNN.

Numărul de vizitatori în Marea Britanie s-a prăbușit de la 40,9 milioane în 2019 la 11,1 milioane în 2020 – o scădere de 73%.

2021 pare să fi mers și mai rău pentru sectorul turismului receptor din Marea Britanie, cu doar 7,4 milioane de vizitatori preconizați să viziteze înainte de sfârșitul anului. Asta înseamnă o scădere de 82% față de 2019.
Și, deși toate destinațiile, desigur, au fost devastate de pandemie, cifrele din Marea Britanie arată că turiștii nu revin la fel ca în țările vecine, care au văzut numărul de vizitatori să crească pe măsură ce au relaxat restricțiile.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Deși Marea Britanie a fost prima țară din Europa care a demarat programul de vaccinare, în ultimele luni a rămas în urma colegilor săi. Doar puțin sub 69% dintre britanici au fost vaccinați, potrivit Universității Johns Hopkins. Portugalia, pe de altă parte, se află la o rată de vaccinare de 87%.

Și, în timp ce multe alte țări cu un număr mare de turiști au continuat să impună obligativitatea purtării măștilor, în Franța, Spania și Italia, măștile trebuie purtate în permanență în interior. Marea Britanie a anunțat cu surle și trâmbițe că a renunțat la restricții. În noiembrie, premierul Boris Johnson a fost criticat pentru că nu a purtat mască în timpul unui tur al unui spital.

Brexit-ul, un alt factor negativ

Înainte de pandemie, Brexit-ul a fost cel care a îngrijorat industria turismului din Regatul Unit.
Ieșirea Marii Britanii din UE urma să provoace întotdeauna tulburări în industria turismului – nu în ultimul rând pentru că europenii sunt a doua cea mai valoroasă piață pentru turismul receptor, după americani.

De la 1 octombrie, cetățenii UE nu au mai putut călători în Regatul Unit cu ajutorul cărții de identitate, ci trebuie acum să folosească pașaportul.
„Acest lucru este extrem de important”, spune Tom Jenkins, care precizează că aproximativ trei sferturi dintre europeni nu au pașapoarte, deoarece pot călători în Europa cu ajutorul cărții de identitate.

Există încă un lucru care ar putea descuraja vizitatorii în Marea Britanie, cred experții din industria turismului: restricțiile confuze ale țării.

Britanicii dublu-vaccinați, „ping-uiți” pentru a-i informa că au intrat în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv, nu trebuie să intre în carantină. Dar cei care au fost vaccinați în străinătate – chiar și într-o țară al cărei program de vaccinare este recunoscut de Marea Britanie – trebuie să o facă.
Așadar, dacă cineva din zborul tău spre Marea Britanie este testat pozitiv, iar tu ești testat negativ, tot trebuie să intri în carantină chiar dacă ai fost vaccinat în străinătate.

Nimeni nu neagă însă că mai este un drum lung de parcurs. Și cu atât de mulți factori în joc, este greu de știut care este cel mai urgent. Cert este că Marea Britanie a devenit personajul negru al turismului.