• Industria globală a armamentului e pe plus, în ciuda pandemiei.
  • SUA, China și UK sunt țările care au vândut de cei mai mulți bani.
  • România a cheltuit 8 miliarde de euro în ultimii cinci ani pe armament.

Pandemia a gripat aproape toate sectoarele, dar industria armamamentului are antivirus bun.

În 2020, economia mondială a scăzut cu 3%, însă vânzările de arme și servicii militare au crescut cu 1,9%. A fost al șaselea an consecutiv de majorare. Marile companii au obținut 531 de miliarde de dolari, iar jumătate din sumă a mers către producătorii americani. Următoarele țări în top sunt China și Marea Britanie.

Florin Jipa, de la Monitorul Apărării, a explicat pentru Aleph News, la ȘTIU, cum sunt făcute investițiile în România.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Singura strategie care a funcționat în România a fost strategia înarmărilor. Toate aceste contracte s-au făcut fără compensații financiare. Industria națională de apărare a mers tot timpul în pierdere, inclusiv anul acesta, companiile sunt în pierdere, în condițiile în care Ministerul Apărării Naționale are peste 1 miliard de euro de investit în apărare, însă aceste contracte nu s-au făcut cu o strategie”, a spus Florin Jipa.

În România, se fac cinci ani de investiții majore. Ministerul Apărării a cheltuit 8 miliarde pe rachete Patriot și Himars, avioane F-16 și transportoare blindate. Dar soldații trag în continuare cu vechile Kalașnikovuri, iar elicopterele de atac lipsesc cu desăvârșire.