• Chinezii vor să salveze planeta cu ajutorul somonilor, mai exact, cu sperma lor.
  • Chinezii folosesc spermă de somon să producă plastic eco.
  • Rezultatul e o gelatină numită hridrogel care, după ce stă o vreme la frigider, se usucă.

Soluții există, de imaginație e nevoie. Chinezii vor să salveze planeta cu ajutorul somonilor, mai exact, cu sperma lor. Din ea, fac plastic eco. Au extras o parte din ADN-ul spermei somonilor pe care au combinat-o cu o substanță provenită din uleiuri vegetale.

Rezultatul e o gelatină numită hridrogel care, după ce stă o vreme la frigider, se usucă. Hidrogelul poate fi apoi modelat în orice formă. Chinezii susțin că acest tip de material e cel mai sustenabil dintre toate tipurile de plastic – e singurul care nu lasă nicio urmă de carbon. Doar producția lui lasă urme, dar într-un procent mic – sub 5 la sută.

Substanța promițătoare a fost creată prin extragerea unor fire de ADN din sperma de somon – deși substanța ar putea proveni de la aproape orice ființă vie – și dizolvarea materiei genetice în apă cu ionomeri, un tip de polimer care se găsește în mod obișnuit în adezivi, pentru a produce un gel suficient de flexibil pentru a fi modelat în diverse forme. Materialul este apoi liofilizat pentru a fixa forma.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Experimentele lor au dus la crearea unei căni cu aspect mototolit, precum și a unor piese de puzzle, toate realizate din ceea ce ei numesc „plastic pe bază de ADN”.

Plastic eco realizat din sperma somonilor: Sursa: NYP

Numai în SUA, peste 30 de milioane de tone de plastic sunt aruncate anual, din care doar 8% sunt reciclate, potrivit unui raport din 2019 al Plastic Pollution Coalition