• O apariție recentă a celebrelor rachete Buk ale lui Putin în drum spre linia frontului nu este de bun augur pentru discuții.
  • Un vagon de cale ferată cu platformă care a traversat cu viteză sud-vestul Rusiei săptămâna trecută a fost de rău augur pentru negocierile de evitare a unui război mai mare cu Ucraina.

La bord se afla un Buk-M1, tipul de sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune care a devenit notoriu în 2014, după ce o rachetă lansată de pe teritoriul controlat de proxeneții ruși din estul Ucrainei a doborât un avion de linie malaezian, ucigând toate cele 298 de persoane aflate la bord, relatează The Guardian.

În cazul în care Rusia intră în război în Ucraina, aceasta mai trebuie să ia o serie de măsuri: stabilirea unor linii de aprovizionare cu combustibil, deschiderea de spitale de campanie și desfășurarea unor sisteme de apărare aeriană precum Buk, care să îi protejeze armamentul greu și trupele din apropierea frontului.

Chiar și în timp ce Joe Biden și Vladimir Putin stăteau la masa discuțiilor menite să pună capăt crizei, Rusia se apropia tot mai mult de a fi gata să lanseze o invazie terestră la scară largă a vecinului său.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„Aceste date ne permit să concluzionăm că, în pofida negocierilor dintre Biden și Putin, continuă concentrarea trupelor rusești în zonele limitrofe teritoriului controlat de autoritățile ucrainene”, a scris Conflict Intelligence Team (CIT) – un grup de cercetare online care a folosit rețelele de socializare, orarele de cale ferată și alte date pentru a dezvălui detalii despre acumularea militară a Rusiei la graniță.

Este posibil ca Putin să decidă totuși să nu lanseze o invazie, întrucât lasă trupele în apropierea frontului ca pârghie pentru negocieri. Dar analiștii ruși și occidentali prezic că această consolidare militară – a doua din acest an – prevestește o serie de crize viitoare asupra Ucrainei, în timp ce Putin încearcă să inverseze traiectoria acesteia spre vest.

În ciuda discuțiilor Putin-Biden, criza se adâncește

Joi, FSB-ul rus a declarat că a interceptat o navă ucraineană în Marea Azov, în apropiere de Crimeea, pentru că nu s-a supus ordinelor. O zi mai târziu, Rusia a închis aproape 70% din Marea Azov, un corp de apă comun folosit și de Ucraina, pentru exerciții de tragere. Apoi, există o escaladare a retoricii.

Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a declarat că Rusia și SUA s-ar putea îndrepta spre o repetare a crizei rachetelor din Cuba din 1962. Iar Putin a declarat că situația din estul Ucrainei „arată ca un genocid” într-o întâlnire recentă, ceea ce a ridicat temeri că ar putea căuta un pretext pentru a-și trimite trupele în țară.

Cu amenințarea sa militară pe masă, ministerul de externe al Rusiei a publicat vineri lista sa de cereri pentru a pune capăt crizei. Principala dintre acestea a fost ca NATO „să dezmintă oficial decizia summitului NATO de la București din 2008, conform căreia „Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO””.

Putin și-a petrecut ultimele două decenii încercând să lupte împotriva extinderii NATO, dar posibila aderare a Ucrainei la alianța militară a atins întotdeauna emoții mai profunde și, în parte, l-a motivat să ordone anexarea Crimeei și să provoace un război în estul Ucrainei care a ucis peste 14.000 de persoane.

Timpul trece. Putin s-ar putea retrage, dar ar fi jenant să facă acest lucru fără o victorie solidă în mână.