• Anumite medicamente pot avea un efect negativ asupra vieții tale sexuale.
  • Medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală pentru boli comune au efecte secundare.
  • Printre medicamentele pe care le indică se numără spironolactona și tiazidele, tratamentul de elecție pentru hipertensiunea arterială.

Anumite medicamente pot avea un efect negativ asupra vieții tale sexuale. Medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală pentru boli comune au efecte secundare care pot determina dacă oamenii continuă sau nu tratamentul.

După cum ne amintește un articol din Medscape al urologului Henry Rosevear, studiile arată că jumătate dintre pacienții cronici nu își iau medicamentele așa cum ar trebui, la fel ca și 25% dintre pacienții sporadici.

Medicul subliniază că, deși diferiți factori influențează decizia de a lua sau nu tratamentele prescrise, de multe ori sunt citate tocmai efectele adverse, iar printre acestea – și datorită specialității sale – este frecventă plângerea privind interferența anumitor medicamente cu viața sexuală a pacienților.

Recomandări

FĂRĂ TAURUS PT. UCRAINA
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU EURO
TE PRINDE CAMERA
CUM TRĂIEȘTI 100 DE ANI?
RUSIA ATACĂ CU 630 DE BOMBE
SUA AU FOST ÎN CONTACT CU HTS

Iată cinci tipuri de medicamente care pot avea un impact asupra acestui aspect.

Medicamente pentru hipertensiune arterială

Erecția este un fenomen vascular. Prin urmare, orice lucru care interferează cu capacitatea organismului de a crește fluxul sanguin către penis provoacă disfuncție erectilă. Acesta este motivul pentru care antihipertensivele modifică capacitatea de a obține o erecție, explică Rosevear în Medscape. Printre medicamentele pe care le indică se numără spironolactona și tiazidele, tratamentul de elecție pentru hipertensiunea arterială.
Pentru a înrăutăți lucrurile, ritmul cardiac crește în timpul stimulării sexuale și, din acest motiv, beta-blocantele, cum ar fi metoprololul, care limitează creșterea ritmului cardiac, sunt una dintre clasele de medicamente care interferează cel mai mult cu activitatea sexuală. (de exemplu, spironolactona sau tiazidele).

Medicamente pentru prostată

Blocantele alfa-1 (AB) sunt frecvent prescrise ca tratament de primă linie pentru simptomele moderate până la severe ale tractului urinar inferior (LUTS) asociate cu hiperplazia benignă de prostată (HBP).
Unele medicamente din această familie, cum ar fi terazosinul alfa-blocant de primă generație, este el însuși un tratament hipertensiv, deci are același efect secundar ca toate antihipertensivele: scade fluxul sanguin în penis și agravează disfuncția erectilă.
Dar există un al doilea efect secundar, comun chiar și cu ultima generație de alfa-blocante (cum ar fi tamsulosin sau silodosin), care este așa-numita ejaculare retrogradă.

Medicamente pentru depresie

Nu toate medicamentele pentru depresie pot afecta viața sexuală a unui pacient, dar există o familie de medicamente – una foarte populară – care o face. Aceștia sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, care includ medicamente bine cunoscute precum paroxetina.

Acestea au efecte secundare sexuale care pot fi foarte frustrante atât pentru bărbați, cât și pentru femei: ejaculare întârziată sau orgasm întârziat. Acest efect secundar este atât de frecvent încât paroxetina în doze mici este tratamentul meu de alegere pentru bărbații care vin la cabinetul meu pentru ejaculare prematură„, scrie Rosevear.

Acestea nu sunt singurele antidepresive care afectează viața sexuală. Autorul detaliază că aproape toate antidepresivele, cum ar fi triciclicele (amitriptilina, doxepina, imipramina și nortriptilina) și inhibitorii de monoaminooxidază (fenelzina și tranilcipromina), precum și antipsihoticele (tioridazina, tiotixena și haloperidolul) pot scădea libidoul. Unele dintre aceste medicamente, cum ar fi citalopramul, pot scădea foarte mult numărul de spermatozoizi sau chiar pot provoca azoospermie.

Cu toate acestea, după cum subliniază urologul, acest lucru nu înseamnă că medicamentele nu ar trebui să fie folosite pentru a trata depresia, dar pacienții ar trebui să fie informați cu privire la efectele adverse ale acestor medicamente.

Medicamente pentru cancer

Urologul avertizează asupra efectelor medicamentelor pentru cancerul de prostată avansat asupra vieții sexuale. Mai exact, medicul comentează că atât terapia hormonală de primă generație, cum ar fi leuprolida, cât și terapia hormonală de ultimă generație, cum ar fi darolutamida, enzalutamida, apalutamida sau abirateronul, au astfel de efecte.
După cum explică el, toate aceste medicamente scad foarte mult libidoul din cauza scăderii concentrației de testosteron. Nici o intervenție nu este potrivită pentru a crește testosteronul din sânge fără a agrava cancerul pacientului, deoarece cancerul de bază este sensibil la hormoni.

Medicamente pentru capacitatea erectilă

Al cincilea tip de medicamente incluse în lista urologului sunt inhibitorii PDE5 care, oricât de paradoxal ar părea, sunt medicamente folosite tocmai pentru a îmbunătăți capacitatea erectilă, inclusiv foarte celebra Viagra.
Dar, după cum explică autorul în articolul său, aceste medicamente, ca oricare altele, au efecte secundare; pot provoca dureri de cap, congestie nazală, înroșirea feței sau dispepsie și pot modifica starea de spirit.

Sfătuiți-vă pacienții să nu mănânce înainte de a lua aceste medicamente, să evite alcoolul, să se hidrateze și să folosească medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a contracara aceste efecte secundare și a-și continua activitatea”, conchide el.