Anul trecut, România a înregistrat statistic cel mai bun an macro-economic din istorie, PIB-ul ajungând la 240 de miliarde de euro, aproape dublu față de momentul aderării la Uniunea Europeană și de șase ori mai mult față de anul 2000.

În 2019, când am avut cel mai bun an, PIB-ul a fost de 220 de miliarde de euro. Dacă nu se întâmplă ceva ieșit din comun, în 2022, PIB-ul va ajunge la 260 de miliarde de euro, stabilind un nou record.

Dacă macro-economic nu stăm chiar așa de rău, în ciuda deficitelor pe care le avem, din păcate, anul trecut, am stabilit un nou record al morților, probabil cel mai ridicat nivel al mortalității din istoria noastră.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Conform unei analize a Ziarului Financiar pe baza datelor de la Statistică, la 11 luni din 2021, adică în perioada ianuarie-noiembrie, am înregistrat 307.192 de morți. Dacă mai adăugăm luna decembrie, cu cel puțin 25.000 de morți, depășim 330.000 de români decedați anul trecut. Precedentul record, consemnat de datele statistice, a fost în 1918, an de război, când numărul de morți a fost de 297.000, sub nivelul de anul trecut.

În ultimii doi ani, am avut 59.000 de morți de COVID.  Dar și așa, numărul de decese este în creștere: suntem tot mai bolnavi, dar pe lângă acest lucru ne uităm la accidentele mortale înregistrate, care îngroașă numărul celor decedați.

Multe dintre aceste accidente pot fi evitate, la fel cum pot fi evitate și decesele aduse de bătăile între oameni. Acum o săptămână, în Bolintin-Vale,  un om a fost omorât în bătaie cu o piatră.

În ritmul de morți actual, care nu arată o scădere, vom ajunge să avem cei mai buni ani economici din istorie, dar la o populație din ce în ce mai redusă.