• Leul românesc a fost subevaluat cu peste 58%, conform The Economist.
  • În raport cu euro, moneda noastră este subevaluată cu peste 50%.
  • Cea mai mare subevaluare are loc în Rusia, unde a ajuns la 70%.

Conform indicelui Big Mac, inventat de The Economist, leul românesc a fost subevaluat anul acesta cu mai mult de 58%. Indicele Big Mac a luat naștere în anul 1986 și a fost proiectat ca un „ghid vesel”.

Scopul indicelui a fost acela de a determina valoarea reală a monedelor țărilor. Potrivit datelor ce au fost publicate la începutul lunii februarie a anului 2022, valoarea leului românesc a scăzut cu peste 58%.

PPP este teoria parității puterii de cumpărare pe care se bazează Indicele Big Mac. Conform acesteia, ratele de schimb ar trebui să se apropie, pe termen lung, de rata ce poate egaliza prețurile unor bunuri sau servicii în diferite țări.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În ceea ce privește elementul de comparație, s-a ales un burger, în oricare două țări comparate. Burgernomics se numește și este un simplu mod prin care teoria PPP poate fi explicată și înțeleasă.

O singură monedă se află în paritate perfectă la acest capitol, coroana suedeză, iar doar două monede sunt supraevaluate în comparație cu dolarul american – coroana norvegiană și francul elvețian. Vecinii de peste Prut stau ceva mai bine. Leul moldovenesc a fost subevaluat cu 50%.

Cum s-au desfășurat lucrurile înainte de pandemie

În urma unui studiu realizat de către The Economist, în urmă cu trei ani, s-a ajuns la concluzia că lira sterlină britanică a suferit o subevaluare de 27%. Comparația s-a efectuat față de dolarul american, fiind comparate prețurile unui Big Mac.

La acea vreme, în SUA, prețul unui Big Mac era de 5,58 dolari și de 3,19 lire sterline în Regatul Unit. Mai mult decât atât, în anul 2019, cursul real de schimb a fost de 0,78%, dar schimbul implicit era de 0,57%.

Potrivit aceleiași surse, leul românesc este subevaluat cu 58,6% și, în raport cu euro, indicele bancnotei noastre este subevaluat cu 51,5%, diferența fiind de 4,41%.

Cu toate acestea, cea mai mare diferență are loc în Rusia, unde prețul unui Big Mac este de 135 ruble. În același timp, prețul aceluiași produs este de 5,81 USD în SUA. Așadar, rata implicită de schimb se ridică la 23,24, iar evaluarea rublei ruse a ajuns la 70%.

sursa: The Economist – Big Mac Index