• Unele companii nu vor să angajeze persoane care au lucrat la alte firme concurente.
  • Începând cu anul 1990, aproximativ 5 milioane de români au plecat să lucreze în afara țării.
  • Două milioane de români preferă să fie șomeri.

O parte din companii nu sunt de acord să angajeze persoane venite din partea companiilor concurente. Această practică se numește „no-poach” și este din ce în ce mai aplicată de companii.

Concurența pe piața muncii se pare că a ajuns la final în ceea ce privește anumite domenii. Companiile nu doar că nu angajează persoane venite de la concurență, dar nici nu mai cresc salariile peste o anumită sumă.

Așadar, din această cauză, la sfârșitul lunii trecute, o investigație a fost începută de către Consiliul Concurenței, în ceea ce privește compania Renault.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cu ce probleme se confruntă companiile în ultima vreme

După ce Revoluția a avut loc, aproximativ cinci milioane de persoane au decis să plece pentru a munci în afara țării. Cu toate acestea, în România, două milioane de oameni aleg să stea acasă, în loc sa meargă la muncă, conform Ziarul Financiar.

Salariile mult prea mici nu îi atrag pe români, acesta fiind și motivul pentru care companiile nu au suficientă forță de muncă. Cu toate acestea, angajatorii își încearcă norocul, iar 2022 a doborât un record. Mai exact, peste 37.000 de locuri de muncă au fost postate pe eJobs. Acest lucru a însemnat o creștere de 61% față de luna ianuarie a anului trecut.

Toată lumea vorbeşte că ne-au plecat 20.000 de medici, dar nu se vorbeşte despre faptul că au plecat 200.000 de ingineri”, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti.

Conform unui studiu efectuat de eJobs în anul 2021, aproximativ 50% dintre salarii sunt între 2.000 și 4.000 de lei.