Când închid ochii, bărbații se văd ca exploratori, inventatori și unici creatori ai progresului. Când îi deschid, descoperă că și femeile, pe care le credeau conservatoare, promovează modernitatea cu multă hotărâre și pricepere. Un exemplu recent este prim-ministrul Estoniei, doamna Kaja Kallas.

Născută în 1977, este fiica unui fost prim-ministru și strănepoata unuia dintre fondatorii republicii în 1918. Putem presupune că familia i-a dat gustul politicii, însă cartea de vizită a trebuit să și-o facă singură. A studiat dreptul, apoi a lucrat în Franța și Finlanda. În 2007 se întoarce în țară pentru un EMBA la Estonian Business School. Intră în politică și câștigă un mandat de deputat al Partidului Reformist, concentrându-se pe probleme economice. În 2014, candidează cu succes ca europarlamentar, fiind foarte activă în Comisia de Industrie, Cercetare și Energie. Tot aici, descoperă Agenda Digitală a UE. Kaja Kallas apără drepturile IMM-urilor pe Piața Digitală Unică și promovează robotica, fiind remarcată de revista Politico drept o specialistă în tehnologiile viitorului.

În 2018, devine prima femeie lider al unui partid important din Estonia. Deși câștigă alegerile în anul următor, rămâne în opoziție încă trei ani. Din 2021, este prima femeie premier a țării sale. Pe lângă combaterea epidemiei Covid-19, pune în aplicare politicile pe care le-a studiat amănunțit în anii petrecuți la Bruxelles: digitalizarea și trecerea la energia verde. De curând, nu se sfiește să denunțe conducta Nord Stream 2 ca un șantaj energetic al Kremlinului și să promită Ucrainei arme în caz de invazie. La 44 ani, Kaja Kallas aspiră astfel să fie ceva mai mult decât șefa unui guvern dintr-o țară mică: la granița Federației Ruse, ea incarnează poziția NATO și a Uniunii Europene în criza actuală.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA