• BNR anunță o inflatie peste 10% după expirarea măsurilor de sprijin guvernamental.
  • Anul acesta va exista o dezbatere pe introducerea impozitului progresiv.
  • Facilitatea din IT scutirea de impozit pe venit din IT regândită.
  • Facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță ar putea fi reactivată.

Bacșișul din HORECA ar putea fi taxat, iar scutirea de impozit pe venit ar putea fi regândită. Sunt două dintre temele pe care Ministerul Finanțelor le va aborda în noul proiect de suprataxare. Codul fiscal va fi modificat de la jumătatea anului, cu scopul de a intra în vigoare din anul 2023.

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat vineri o reformă a regimului fiscal, măsură asumată în PNRR, precizând că nu este adeptul introducerii de noi taxe.

Câciu a insistat asupra faptului că este vorba de o „ajustare” a regimului fiscal, cu precădere în zona informală a economiei. În acelaşi timp, sunt elemente care vin din mediul economic ca solicitări, a declarat Câciu, într-o conferinţă de presă.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Regimul fiscal din România trebuie aşezat şi ajustat cu zona de economie informală care este, din punctul meu de vedere, prea relaxat privită. Poate produce venituri la bugetul general consolidat care să producă la rândul lor excedent”, a spus ministrul.

Căciu spune că o astfel de ajustare trebuie făcută la solicitarea mediului de afaceri şi în directă proporţionalitate cu interesul statal şi socio-economic. „Nu trebuie să afecteze alte sectoare, nu trebuie să afecteze cetăţeanul, trebuie să încurajeze cetăţeanul să aibă productivitate”, a mai spus Câciu.

Ministrul Finanţelor s-a pronunţat pentru a analiză asupra impozitării muncii, apreciind nivelul de taxare a acestei zone drept ridicat.

La ce măsuri lucrează Ministerul de Finanțe

  • Impozitarea progresivă.
  • Taxarea suplimentară a proprietăților.
  • Pragul pentru microîntreprinderi.
  • Facilitățile din domeniul construcțiilor
  • Scutirea de impozit pentru IT-iști.
  • Impozitarea bacșiș-ului în Horeca.

Pachetul de măsuri va fi discutat la începutul lunii martie

Banca Naţională a prezentat vineri noul raport asupra inflaţiei, în care prognozează o creştere a indicatorului la 11,2% în cel de-al doilea trimestru al anului şi de 10.2% în trimestrul 3, conform Raportului asupra inflaţiei făcut public vineri. La finele anului inflaţia este estimată la 9,6%.

Ministrul spune că instituţia a lucrat în baza datelor de care dispune în prezent, dar a anunţat un pachet de măsuri menit să tempereze inflaţia. „Fac ceea ce ţine de Ministerul Finanţelor pentru a veni cu măsuri care, pe de o parte, să reducă efectele din piaţă… şi să restructurăm cauzele care au dus la această inflaţie în lanţ. BNR a făcut o apreciere pe care o consider corectă”, a spus ministrul.

Câciu a spus că pachetul de măsuri, pentru care nu a oferit detalii, va fi finalizat la începutul lunii martie, urmând să fie discutat şi în zona politică. „Nu va fi o singură măsură,măsurile trebuie să fie într-un pachet care să vizeze efecte dar şi cauze. România are nevoie de investiţii în energie, are nevoie de producţie… Toate soluţiile sunt pe masă”.