• Părinții români se plâng că elevii au prea multe ore: 9.050 în total.
  • Sindicatele de părinți cer anularea deciziei de a introduce trimestre.
  • Românii merg mai puține zile la școală, dar au mai multe ore pe zi.
  • Natalitatea a scăzut în România cu 23.000 de copii față de 2019.
  • Danemarca și Franța înregistrează cea mai mare natalitate din Europa.

Părinții din România se plâng că elevii au prea multe ore de curs în timpul anilor de studiu – 9.050 în total. Suntem pe locul 10 în Uniunea Europeană la acest capitol.

Sindicatele de părinți susțin că problemele din educația copiilor lor nu provin din cantitatea de timp dedicat studiului, ci din calitatea acestuia.

Cătălin Ciupală, profesor de matematică: „Cred că din cele, hai să zicem, 4 săptămâni de început și final nu știu dacă se fac 3. Faptul că sunt prea multe ore nu cred că este o problemă. Noi avem câteva săptămâni care sunt înaintea unor sărbători și conform tradiției românești nu facem ore pentru că e sărbătoare. Numai în România se întâmplă asta.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Propunerea ministrului de a introduce trimestre i-a înverșunat și mai tare – au cerut anularea deciziei. Părinții mai cred și că elevii români sunt nedreptățiți, spre deosebire de alți elevi din Europa. Deși merg mai puține zile la școală, au mai multe ore de curs pe zi.

Alexandru Manda, expert în educație: „Personal, nici nu văd această necesitate în a împărți în mod formal, în semestre sau trimestre noul an școlar. Ce observ eu de bun augur este finalizarea anului școlar mai devreme, în luna iunie și începerea noului an școlar mai devreme, în luna septembrie.”

România nu stă prost numai cu educația. În 2021 am întregistrat cel mai mic număr de nașteri din istoria măsurătorilor statistice.

Numărul copiilor a scăzut cu peste 23 de mii față de 2019. Scăderea asta ar fi echivalentul desfințării a 1.000 de clase sau grupe de școală sau de grădiniță.

Singurii ani în care au fost înregistrați mai puțini copii erau anii de război. Spre deosebire de noi, Danemarca si Franța stau mai bine la capitolul natalitate. Danemarca înregistra 1,7 copii născuți de o mamă în 2019, și o alocație de 160 de euro pentru un copil, de exemplu – peste media europeană.

Cum mai încurajează danezii și francezii nașterea?

  • alocații generoase
  • concediu maternal
  • sprijin pentru a fi atât mame, cât și persoane active economic

Adică exact opusul a ceea ce vedem în România. Prin urmare, Ministerului Familiei i-a fost alocat cel mai mic buget din actualul Guvern.