• Miniştrii afacerilor externe din ţările G7 vor organiza, sâmbătă, o reuniune consacrată crizei dintre Ucraina şi Rusia.
  • Reuniunea va fi prezidată de șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock și se va desfăşura pe marginea Conferinţei pentru securitate de la Munchen, care are loc în acest weekend.
  • Niciun reprezentant al executivului rus nu şi-a anunţat participarea la conferinţă.

Miniştrii afacerilor externe din ţările G7 vor organiza, sâmbătă, o reuniune consacrată crizei între Ucraina şi Rusia, au anunţat, miercuri, surse guvernamentale germane, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, va prezida această reuniune, care se va desfăşura pe marginea Conferinţei pentru securitate de la Munchen, care are loc în acest weekend, a precizat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al guvernului german, care prezidează G7 în acest an.

„Va fi vorba în principal despre continuarea concertării privind criza provocată de desfăşurarea de trupe ruse în apropiere de Ucraina”, a spus acest purtător de cuvânt.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Alte formate de reuniune sunt prevăzute, potrivit aceleiaşi surse, „între Germania, Franţa şi Ucraina, şi o reuniune a miniştrilor afacerilor externe din Germania, Franţa, Regatul Unit şi SUA”.

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris şi secretarul de stat, Antony Blinken, precum şi cancelarul german, Olaf Scholz, vor participa la Conferinţa de la Munchen, care se va derula de vineri până duminică. Niciun reprezentant al executivului rus nu şi-a anunţat participarea la conferinţă.

După săptămâni de tensiuni între Rusia şi ţările occidentale, care se tem de o invazie în Ucraina, Moscova a anunţat, marţi, un început al retragerii zecilor de mii de soldaţi ruşi, comasaţi de mai multe luni la frontierele ucrainene, iar, miercuri, încheierea manevrelor militare şi plecarea unora dintre forţele sale din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

„NATO nu a văzut încă semne ale unei reduceri a trupelor ruse”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.