• Această variantă genetică a avut ca rezultat o protecţie sporită împotriva HIV.
  • Persoanele care poartă această secvenţă genetică, ce datează de la neanderthalieni, riscă să se îmbolnăvească grav de COVID.
  • Unele variante genetice prezente în cromozomul 3 moştenit din ADN sunt asociate cu un risc triplu de a fi nevoit să recurgă la ventilaţie mecanică.

O genă de risc, care este moștenită de la neanderthalieni, este responsabilă pentru forma de SARS-CoV-2. severă. Mai exact, este vorba de un factor ereditar, o secvenţă genetică a cărei origine este chiar urmărită până la omul de Neanderthal. Are, totuşi, un avantaj pentru oameni: această variantă genetică a avut ca rezultat o protecţie sporită împotriva HIV, relevă un studiu publicat în revista PNAS şi realizat la Institutul German Max Planck. 

În toamna anului 2020, Hugo Zeberg, de la Karolinska Institutet din Stockholm, a descoperit că persoanele care poartă această secvenţă genetică ce datează de la neanderthalieni riscă să se îmbolnăvească grav de COVID.

În special, grupul, într-un studiu publicat în Nature, a observat că unele variante genetice prezente în cromozomul 3 moştenit din ADN sunt asociate cu un risc triplu de a fi nevoit să recurgă la ventilaţie mecanică. De atunci, oamenii de ştiinţă s-au întrebat de ce o secvenţă genetică dezavantajoasă este atât de răspândită la oameni. Ipoteza este că are, de fapt, şi un efect pozitiv şi asupra sănătăţii umane.

Recomandări

A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CARE SUNT FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ

Gena de risc ce poate agrava infectarea cu COVID, analizată de către oamenii de știință

Pentru a afla, experţii au analizat genele adiacente secvenţei şi au identificat gena pentru un receptor al sistemului imunitar – CCR5 – important pentru procesul infecţios al virusului HIV. Oamenii de ştiinţă au descoperit că secvenţa de Neanderthal reduce numărul de receptori CCR5 şi, astfel, reduce capacitatea infecţioasă a HIV. Cei care au această secvenţă pe ADN-ul lor au un risc redus cu 27% de a contracta HIV.

Studiul s-a bazat pe datele genetice ale unui eşantion mare de indivizi care şi-au depus ADN-ul în biobăncile FinnGen, UK Biobank şi Michigan Genomic Initiative. „Acest lucru arată cum o variantă genetică poate avea atât efecte pozitive, cât şi negative: veşti proaste dacă o persoană ia SARS-CoV-2, dar veşti bune, pentru că oferă protecţie naturală împotriva HIV”, spun specialiştii.