• Aplicațiile care au fost create împotriva COVID trebuiau să le permită cetățenilor să știe, într-un timp extrem de scurt, dacă au intrat sau nu în contact cu o persoană care a fost depistată pozitiv.
  • Din cauza datelor care au fost absente, aplicația a devenit inutilă, iar obiectivele stabilite în vara anului 2020 nu au fost atinse.
  • Și alte țări din Europa au creat astfel de aplicații, printre care se numără: Italia, Germania și Spania. Nici ele nu s-au bucurat de rezultatul dorit.

Aplicațiile care au fost create împotriva COVID au reprezentat un eșec foarte mare al tehnologiei. Trebuiau să fie soluţia în prima fază a pandemiei, permiţând cetăţenilor să ştie, într-un timp foarte scurt, dacă au fost în contact cu o persoană pozitivă.

Aplicaţiile de acest tip, datorită tehnologiei, ar fi trebuit să facă diferenţa în limitarea infecţiilor. Absenţa datelor a făcut, astfel, aplicaţia inutilă, în raport cu obiectivele stabilite în vara anului 2020.

Eşecul aplicaţiei de urmărire a contactelor este dovada că, deşi este un instrument aparent avangardist, suferă de o dependenţă puternică de contribuţia utilizatorilor individuali.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM

Aplicațiile altor țări din Uniunea Europeană s-au confruntat cu aceeași problemă

Aplicaţia britanică, precum şi aplicaţia germană Warn-App, francezul Tousanticovid, italianul Immuni sau spaniol Radar Covid au raportat aceleaşi probleme.

Tehnologia trebuie, întotdeauna, luată în considerare, pentru a găsi soluţii alternative, dar, în cazul aplicaţiilor europene, o statistică Open Polis evidenţiază ineficacitatea acestora la începutul anului 2022. „În momentul de faţă, doar 5% din populaţia rezident în Uniunea Europeană a fost urmărită prin aceste aplicaţii”.

Promotorii ideii au susţinut că ar fi nevoie de cel puţin 75% de descărcări, pentru ca acest suport să merite. Lipsa datelor, în principal din cauza neîncrederii cetăţenilor, a compromis ceea ce ar fi trebuit să fie un pas înainte în lupta împotriva pandemiilor şi a altor dezastre.