• SUA au acuzat 12 soldați ruși de la ONU de spionaj și au decis expulzarea acestora.
  • Decizia a fost luată de Administrația Joe Biden.
  • Se așteaptă o ripostă din partea Rusiei.

SUA expulzează 12 soldați ruși activi de la sediul ONU, după ce i-au acuzat de spionaj. Administraţia Joseph Biden a luat această decizie luni seară, iar expulzarea se va face de la sediul Naţiunilor Unite din New York.

SUA au informat Naţiunile Unite şi Misiunea permanentă a Rusiei la ONU despre iniţierea procedurilor de expulzare a 12 agenţi ai serviciilor de informaţii din cadrul reprezentanţei ruse care au abuzat de statutul diplomatic în Statele Unite şi au recurs la activităţi de spionaj asupra siguranţei naţionale a SUA„, a comunicat Misiunea diplomatică a SUA de la sediul ONU din New York, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Aceşti diplomaţi, cărora li s-a cerut să părăsească Statele Unite, au fost implicaţi în activităţi care nu sunt conforme cu responsabilităţile şi obligaţiile lor diplomatice„, a declarat, potrivit BBC News, Richard Mills, adjunctul ambasadorului american la Naţiunile Unite.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Deciaia SUA, confirmată de ambasadorul Rusiei la ONU

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a confirmat noua criză, precizând că diplomaţii ruşi vizaţi de expulzare trebuie să părăsească Rusia înainte de 7 martie.

Noua criză intervine pe fondul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina şi de sancţiunile masive impuse de Occident Rusiei. Administraţia Vladimir Putin probabil va riposta printr-o măsură simetrică la expulzarea diplomaţilor ruşi de către SUA.

Mai mult decât atât, Ucraina nu cedează presiunilor din partea Rusiei. Zelenski a anunțat că, oficial, Ucraina a trimis un „proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție ONU”. Anunțul a fost făcut pe contul de Instagram al președintelui Ucrainei. În timp ce armata ucraineană încearcă să recâștige zonele ocupate de către ruși, Zelenski cere ajutorul țărilor, pentru a dispune de muniția necesară în luptele care țin de cinci zile.