- Germania este sceptică cu privire la vaccinul anunţat de Rusia.
- „Poate fi periculos să începi să vaccinezi, prea devreme, milioane, dacă nu miliarde de oameni”, a spus ministrul german al Sănătății, Jens Spahn.
- Doar aproximativ 10% din studiile clinice au avut succes, iar unii oameni de știință se tem că Moscova ar putea pune înainte de siguranță, prestigiul național.
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat, miercuri, că vaccinul rusesc împotriva COVID-19 nu a fost testat suficient, adăugând că obiectivul era să aibă un produs sigur și nu de a fi primii care încep să vaccineze oamenii, scrie Reuters.
Advertisment
Marți, Putin a anunţat că Rusia a devenit prima țară care a aprobat primul vaccin anti-COVID, decizie ce a stârnit o serie de controverse la nivel mondial.
„Poate fi periculos să începi să vaccinezi, prea devreme, milioane, dacă nu miliarde de oameni, pentru că ar putea determina populația să își schimbe părerea referitor la acceptarea vaccinului, dacă nu funcționează. Sunt foarte sceptic în privința a ceea ce se întâmplă în Rusia”, a spus ministrul german al Sănătății, Jens Spahn.
„Aș fi mulțumit dacă am avea un vaccin bun, dar bazat pe tot ceea ce știm, iar problema fundamentală este că rușii nu ne spun prea multe. Acest vaccin nu a fost testat suficient”, adaugă el.
Spahn a mai spus că este crucial ca în timpul unei pandemii să se efectueze studii și teste adecvate, iar rezultatele cercetărilor să fie publice, pentru ca astfel oamenii să aibă încredere în vaccin.
„Nu este vorba despre a fi primul, ci despre un vaccin eficient, testat și, prin urmare, sigur”, a explicat Spahn când a fost întrebat despre vaccinul Rusiei, botezat „Sputnik V”.
Doar aproximativ 10% din studiile clinice au succes, iar unii oameni de știință se tem că Moscova ar putea pune înainte de siguranță, prestigiul național.
Vaccinul rusesc nu a trecut încă de una dintre fazele de testare cruciale, cea în care este verificată siguranța și eficiența serului. Șeful fondului de investiții din Rusia, Kirill Dmitriev Dmitriev, a precizat că aceste teste vor avea loc în afara Rusiei.
Vladimir Putin spune că vaccinul este sigur, însă rezultatele științifice ale testelor clinice nu au fost făcute publice, prin urmare, presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată.
- Reacția Ministerului de Externe cu privire la îngrijorările externe după primul tur al alegerilor prezidențiale
- Calea Victoriei urcă două poziții clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume, până pe locul 38
- Marea Britanie și Franța discută trimiterea de militari în Ucraina. Ce poziție adoptă România în această situație
- A.I.-ul a marcat Nobelul de anul acesta. Oamenii de știință compară Inteligența Artificială cu apariția tiparului și internetului
- Suedia solicită întoarcerea navei chinezești, Yi Peng 3, pentru investigații. China și Rusia neagă implicarea în sabotaj
Partenerii noștri