După invadarea Ucrainei, NATO a trimis trupe și echipament pe flancul estic. În România, prezența și acțiunea lor e coordonată de Franța. Urmașii generalului Berthelot sunt însă azi sub comanda unei femei: doamna Florence Parly, ministru al Apărării.

După studii strălucite la Institutul de Studii Politice și la celebra ENA (Școala Națională de Administrație), tânăra a lucrat ani buni în direcția bugetului, devenind în 1997 consilier al premierului, apoi cel mai tânăr secretar de stat. Se îndepărtează apoi de politică, lucrând la Air France, unde devine în câțiva ani director general adjunct. În 2014, părăsește postul, pentru a conduce reforma companiei naționale de căi ferate. Din 2017, este ministra Apărării în două guverne succesive. Spune că și-a înțeles răspunderea în ziua când a înmânat Legiunea de Onoare cu titlu postum, în prezența familiei militarului căzut. Florence Parly știe că rezultatele bune cer alocări bugetare: crește dotarea Apărării la 295 miliarde euro. Experiența ei în transporturi este esențială, cât timp Franța dizlocă rapid trupe în Africa sau Orientul mijlociu. Întrebată cum vor tratați jihadiștii din Siria, această femeie aparent fragilă răspunde: ”Nu au avut milă de nimeni, nu văd de ce am avea noi de ei”. După scandalul submarinelor pentru Australia, doamna Parly repune Franța pe harta Pacificului, vânzând Indoneziei 42 avioane Rafale. În această lună de război, testează o noua rachetă nucleară și vinde Greciei fregate și avioane de 4,4 miliarde.

Când Macron negociază cu Kremlinul, credibilitatea lui politică e susținută de cea militară. Franța are cea mai mare armată din Europa: profesionistă, mobilă și cu experiență de luptă. Are echipament modern și capacitate nucleară. Iar prezența unei femei la cârmă îi poate dovedi lui Putin că în secolul XXI, vremea tiranilor misogini a cam trecut.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1