Advertisment
- Rușii se simt ca la ei acasă în Ucraina, în teritoriile ocupate, doar că la ei acasă… în urmă cu 60 de ani.
- Ironic, sau nu, armata rusă nu se ferește să afișeze pe tancuri steagul roșu al URSS. Mai nou, sunt ridicate statuile lui Lenin înapoi de unde au fost dărâmate în urmă cu zeci de ani, când comunismul a fost alungat din aceste locuri.
- „Denazificarea” Ucrainei pare să fi fost depășită de instinctul colonizator al rușilor, după cum remarcă publicația britanică The Guardian.
Rușii se simt ca la ei acasă în Ucraina, în teritoriile ocupate, doar că la ei acasă… în urmă cu 60 de ani. În consecință, „împodobesc” teritoriile „cucerite” cu steaguri URSS și cu statui ale lui Vladimir Lenin.
La mijlocul lunii aprilie, o familie s-a întors în orașul Henichesk și au observat, șocați, că statuia „tovarășului” Lenin e expusă, din nou, la loc de cinste în fața primăriei orașului. În fața clădirii, arborate steagurile Rusiei de acum dar și a URSS-ului. De fapt, Vladimir Putin nu a ascuns niciodată că destrămarea URSS e cea mai mare tragedie pentru poporul rus. Așadar, reîntregirea URSS începe cu reclădirea valorilor și simbolurilor bolșevice.
Recomandări
Henischesk este o localitate de aproximativ 20.000 de locuitori în sudul Ucrainei, aproape de Crimea. La sosirea invadatorilor, o femeie a fost surprinsă cum se certa cu un soldat rus pe care-l făcea „fascist”. Mai apoi i-a dat soldatului semințe ca să le pună în buzunar. „Aceste semințe vor da roade când vei ajunge în pământ. Te blestem”, i-a spus femeia în videoul devenit viral, printre multe înjurături.
Ukrainian woman confronts Russian soldiers in Henychesk, Kherson region. Asks them why they came to our land and urges to put sunflower seeds in their pockets [so that flowers would grow when they die on the Ukrainian land] pic.twitter.com/ztTx2qK7kB— UkraineWorld (@ukraine_world) February 24, 2022
Împotriva dorinței locuitorilor, orășelul Henichesk ar putea face parte în viitor din partea intitulatei „Republici a poporului din Herson”. Totul se va face rapid, în urma unui simulacru de referendum. Același scenariu a fost folosit și în Crimea în 2014, lucru cunoscut de toată lumea.
La TV, canalele ucrainene au fost înlocuite cu propaganda rusească, totul pentru a fi în armonie cu reinstalarea valorilor noii Rusii, un fel de avatar al URSS. Fără internet, oamenii nu mai știu ce se întâmplă cu adevărat în țară. Vechii politicieni sunt arestați și noii „primari” anunță că au preluat puterea pașnic, cu acordul părților.
Aceste practice nu sunt o noutate pentru ruși, polonezii, românii și țările baltice din anii ’40 știu cel mai bine.
„Au liste cu oameni pe care să-i aresteze, primari, directori de instituții. Omoară și violează sistematic, pentru a crea teroare. Șterg orice simbol nu e asociat cu rusia și în înlocuiesc cu al lor”, a explicat Applebaum, un istoric citat the jurnaliștii britanici.
Într-un mod tragi-comic, istoricul a explicat de ce rușii preferă să se asocieze cu URRS, nu și cu Putin. „Rusia de acum e coruptă, nihilistă, nu există nimic pozitiv acolo, tocmai de aceea oamenii se asociază și se mândresc cu URSS”, a punctat istoricul.
Ucraina a dat jos toata statuile comuniste, în special a lui Lenin, după 2014. Între timp, rușii se pregătesc de parada militară de 9 mai, când sărbătoresc Victoria împotriva nazismului. În contextul actual, în care armata rusă se comportă asemeni trupelor Waffen SS, situația pare cu adevărat suprarealistă.
Partenerii noștri