• Cu excepția cazului în care ploile nu vor apărea în mod miraculos, aceasta va fi cea mai gravă secetă pe care a cunoscut-o regiunea în ultimele patru decenii.
  • Oamenii sunt însetați, nu pot cultiva alimente, animalele mor, iar modul lor de viață nomadic se dezintegrează.
  • Seceta are efecte secundare devastatoare, inclusiv o criză de malnutriție care a făcut ca aproximativ 10 milioane de copii din regiune să aibă nevoie de îngrijiri medicale urgente.

O secetă de aproape patru ani în Africa de Est amenință să arunce până la 20 de milioane de oameni în foamete și să distrugă complet un mod de viață străvechi.

Aprilie și mai ar trebui să fie cele mai umede luni ale anului pentru regiunea Cornului Africii, care cuprinde sudul Etiopiei, Somalia, Kenya și Djibouti, scrie Metro News.

Dar aceste luni au rămas în mod repetat aride și uscate în ultimii trei ani și nu există niciun semn că se va schimba ceva în acest an.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cu excepția cazului în care ploile nu vor apărea în mod miraculos, aceasta va fi cea mai gravă secetă pe care a cunoscut-o regiunea în ultimele patru decenii.

Oamenii sunt însetați, nu pot cultiva alimente, animalele mor, iar modul lor de viață nomadic se dezintegrează.

Seceta are efecte secundare devastatoare, inclusiv o criză de malnutriție care a făcut ca aproximativ 10 milioane de copii din regiune să aibă nevoie de îngrijiri medicale urgente.

Oamenii mor de foame

Aproximativ 6,5 milioane de persoane sunt expuse riscului de insecuritate alimentară severă numai în Etiopia, potrivit estimărilor Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Aproape 1,5 milioane de turme de animale au murit în întreaga regiune, ceea ce face imposibilă practicarea agriculturii.

Lipsa alimentelor și a apei a făcut ca milioane de copii să fie extrem de vulnerabili, deoarece se confruntă nu numai cu malnutriția, ci și cu boli precum holera, din cauza consumului de apă contaminată.

Deși aceasta este o amenințare și pentru adulți, tinerii cu un sistem imunitar mai puțin dezvoltat sunt în mare pericol dacă se îmbolnăvesc în timp ce sunt subnutriți.

De asemenea, mulți copii rămân netratați prea mult timp, deoarece părinții sunt prea împrăștiați pentru a avea grijă de copiii lor și a-i duce la spital.

Foametea și sărăcia au dus totodată la o creștere a căsătoriilor de copii „deoarece familiile își căsătoresc fiicele în speranța că vor fi mai bine hrănite și protejate, precum și pentru a câștiga zestre”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Modul de viață și familiile se destramă

Multe dintre persoanele cele mai afectate de această secetă sunt nomazi, comunități care se deplasează cu animalele lor, urmând ploaia.

Fără ploaie și fără posibilitatea de a-și hrăni familiile, oamenii își abandonează tradițiile și se îndreaptă spre orașe pentru a găsi locuri de muncă și se stabilesc în sate.

Alți bărbați se mută în zonele urbane, unde speră să găsească alte tipuri de muncă, iar unii au fugit, deoarece responsabilitatea de a-și hrăni familiile este prea mare.

Cornul Africii, la fel ca multe alte regiuni de pe continent, a trecut întotdeauna prin cicluri de secetă din cauza vremii calde și a poziției sale pe planetă.

Dar frecvența secetelor a crescut dramatic, dublându-se de la o dată la șase ani la o dată la trei ani în est, începând din 2005.

Seceta, o problemă recurentă în Africa

Aceasta nu este o problemă nouă, deoarece organizațiile non-profit, agențiile de dezvoltare și oamenii de știință avertizează asupra ei de mai bine de un deceniu.

Încă din 2012, agenția americană de dezvoltare USAID a raportat că regiunile sudice din Etiopia au primit cu 15-20% mai puține precipitații decât în anii 1970.

Există chiar rapoarte despre cămile arabe, numite dromade, care și-au pierdut cocoașele, depozitele de grăsime care asigură umiditatea, astfel încât cămilele nu au nevoie să bea apă pentru perioade lungi de timp.
Mulți oameni de știință dau vina pe schimbările climatice pentru seceta din Cornul Africii.

Centrul pentru riscuri climatice din Santa Barbara al Universității din California a realizat anterior un studiu care a concluzionat că lipsa de precipitații în regiune se datorează în mare parte încălzirii apei din vestul Oceanului Pacific, un fenomen numit La Niña.

Pe măsură ce marea se încălzește, la fel se întâmplă și cu aerul din Indonezia. Acesta călătorește spre estul Africii și se scufundă după ce se ciocnește cu aerul care se deplasează în direcția opusă dinspre Atlantic.

Acest aer care se scufundă este cel care creează vremea caldă și uscată care respinge umiditatea care ar trebui să vină din Oceanul Indian.

Se preconizează că seceta va fi o prioritate majoră atunci când ONU va începe luni, în capitala Abidjan din Coasta de Fildeș, convenția privind combaterea deșertificării.