- La începutul lunii aprilie, au fost prezentate dovezile preliminare că economia rusă sfidează previziunile de colaps, chiar și în timp ce țările occidentale au introdus sancțiuni fără precedent.
- Datele recente susțin și mai mult acest punct de vedere. Ajutată de controalele de capital și de ratele ridicate ale dobânzilor, rubla este acum la fel de valoroasă ca înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
- Chiar și înainte de invazie, Rusia avea o economie destul de închisă, ceea ce a limitat efectul sancțiunilor.
La începutul lunii aprilie, au fost prezentate dovezile preliminare că economia rusă sfidează previziunile de colaps, chiar și în timp ce țările occidentale au introdus sancțiuni fără precedent, scrie The Economist. Datele recente susțin și mai mult acest punct de vedere. Ajutată de controalele de capital și de ratele ridicate ale dobânzilor, rubla este acum la fel de valoroasă ca înainte de invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Advertisment
Rusia pare să țină pasul cu plățile obligațiunilor sale în valută.
Economia reală este, de asemenea, surprinzător de rezistentă. Este adevărat, prețurile de consum din Rusia au crescut cu peste 10% de la începutul anului, deoarece deprecierea inițială a rublei a făcut ca importurile să fie mai scumpe, iar multe companii occidentale s-au retras, reducând oferta. Numărul firmelor cu întârzieri la plata salariilor pare să fie în creștere.
Dar măsurile „în timp real” ale activității economice rusești rezistă în mare parte. Consumul total de energie electrică a scăzut doar puțin. După o pauză în martie, rușii par să cheltuiască destul de liber în cafenele, baruri și restaurante, potrivit unui sistem de urmărire a cheltuielilor gestionat de Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia. Pe 29 aprilie, banca centrală a redus rata dobânzii cheie de la 17% la 14%, semn că panica financiară care a început în februarie s-a atenuat ușor. Economia rusă este, fără îndoială, în scădere, dar previziunile unor economiști privind o scădere a PIB-ului de până la 15% în acest an încep să pară pesimiste.
Recomandări
Chiar și înainte de invazie, Rusia avea o economie destul de închisă, ceea ce a limitat efectul sancțiunilor. Dar cel mai mare motiv pentru rezistența economiei este legat de combustibilii fosili. De la invazie, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de cel puțin 65 de miliarde de dolari prin transporturi și conducte, sugerează Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, un think-tank din Finlanda.
În primul trimestru din 2022, veniturile guvernului din hidrocarburi au crescut cu peste 80% de la an la an. La 4 mai, Comisia Europeană a propus o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc, care ar urma să intre în vigoare până la sfârșitul anului. Până atunci, ne putem aștepta ca economia rusă să continue să se zbenguie.