• Propaganda rusă anunță că o serie de explozii au zguduit satul Voronkovo (Vărăncău) din Transnistria, lângă granița cu Ucraina.
  • Conform presei locale, sătenii ar fi văzut mai multe drone, însă nu se cunosc mai multe detalii despre eveniment.
  • Rușii reamintesc că în Transnistria există „cod roșu” de atacuri teroriste, invocând atacurile asupra clădirii Ministerului Securității statului și turnul unui centru radio din apropierea satului Mayak.

Presa din Transnistria vorbește despre patru explozii în apropierea unei unități militare din localitatea Vărăncău, iar acum specialiștii examinează situația.

Exploziile ar fi avut loc pe timpul noții, când mai multe drone au fost filmate pe deasupra cerului din raionul Rîbnița.

Autoritățile de la Chișinău, dar și de la București, au îndemnat populația la calm și au transmis un mesaj clar de refuz al escaladării unei situații tensionate în zonă. NATO a avertizat în nenumărate rânduri că Rusia pregătește atacuri „sub steag fals” pentru a avea un pretext să intervină în Republica Moldova.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Rușii au declarat deja, în mai multe rânduri, că populația rusofonă din Transnistria e „oprimată”.

Una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbassului și a sudului Ucrainei”, a explicat generalul.  „Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea și va influența facilitățile vitale ale forțelor militare ucrainene, porturile Mării Negre prin care produsele agricole și metalurgice sunt livrate către alte țări”, a explicat generalul rus Rustam Minnekaev, în urmă cu o lună.

În același timp, propaganda de la Moscova lansează ipoteze absurde care invocă posibile atacuri ale armatei României împreună cu cea din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova. Toate aceste informații au fost negate vehement de părțile menționate.

Locuitorii din Transnistria au primit inclusiv mesaje SMS atribuite armatei din Ucraina, care ar fi lansate de agenții FSB din Rusia: „Serviciul de Securitate al Ucrainei recomandă evacuarea civililor în regiuni mai sigure. Vă asigurăm că armata Ucrainei nu vrea să atace civili, dar cei ce rămân în orașe vor fi considerați sabotori și vor fi eliminați fără avertisment. Atacuri cu rachete vor fi lansate pe teritoriul republicii exact la ora 19, ora locală”.

Potrivit TASS, Ministerul Afacerilor Interne al Transnistriei nerecunoscute a oferit detalii despre bombardarea teritoriului fostului aerodrom de lângă satul Voronkovo, raionul Rîbniţa, în imediata apropiere a depozitelor militare din apropierea satului Kolbasna.

„Patru explozii au avut loc în zona fostului aerodrom. În seara zilei de 6 mai, aproximativ la ora 21:40 (coincide cu ora Moscovei), probabil că primele două dispozitive explozive au fost aruncate din dronă. O oră mai târziu, atacul a fost repetat”, se spune în mesaj.

La fața locului au fost găsite cratere cu o adâncime de aproximativ 1 m și un diametru de 25 cm. Două dispozitive explozive au fost aruncate dintr-o dronă”, a precizat Ministerul de Interne.