- Multe dintre substanțele chimice la care au fost expuse femeile erau substanțe chimice de înlocuire: noi forme de substanțe chimice care au fost interzise sau eliminate treptat și care pot fi la fel de dăunătoare ca cele pe care le-au înlocuit.
- Cercetătorii au măsurat 103 substanțe chimice, majoritatea provenite din pesticide, materiale plastice și substanțe chimice de înlocuire a BPA și ftalați, folosind o nouă metodă care a capturat zeci de substanțe chimice sau urme chimice dintr-o singură probă de urină.
- Studiul a constatat, de asemenea, că unele dintre aceste substanțe chimice erau prezente în cantități mai mari decât cele observate în studiile anterioare.
Un studiu american care a inclus un grup foarte divers de femei însărcinate pe parcursul a 12 ani a constatat o creștere a expunerii la substanțe chimice provenite din materiale plastice și pesticide care pot fi dăunătoare pentru dezvoltare.
Advertisment
Multe dintre substanțele chimice la care au fost expuse femeile erau substanțe chimice de înlocuire: noi forme de substanțe chimice care au fost interzise sau eliminate treptat și care pot fi la fel de dăunătoare ca cele pe care le-au înlocuit.
Studiul a constatat, de asemenea, că multe femei au fost expuse la neonicotinoide, un tip de pesticid care este toxic pentru albine, potrivit UCSF.
Recomandări
Cercetătorii au măsurat 103 substanțe chimice, majoritatea provenite din pesticide, materiale plastice și substanțe chimice de înlocuire a BPA și ftalați, folosind o nouă metodă care a capturat zeci de substanțe chimice sau urme chimice dintr-o singură probă de urină.
Femeile însărcinate, expuse la substanțe chimice
Mai mult de 80% dintre substanțele chimice au fost găsite la cel puțin una dintre femeile din studiu, iar mai mult de o treime dintre substanțele chimice au fost găsite la majoritatea participantelor. Studiul a constatat, de asemenea, că unele dintre aceste substanțe chimice erau prezente în cantități mai mari decât cele observate în studiile anterioare.
„Aceasta este prima dată când am reușit să măsurăm cantitățile de substanțe chimice într-un grup atât de mare și de divers de femei însărcinate – nu doar să identificăm substanțele chimice”, a declarat Tracey J. Woodruff, PhD, profesor și director al Programului UC San Francisco privind sănătatea reproducerii și mediul înconjurător și co-director al UCSF EaRTH Center, și autor principal al studiului, care apare online la 10 mai 2022, în Environmental Science & Technology.
„Constatările noastre arată clar că numărul și domeniul de aplicare al substanțelor chimice la femeile însărcinate sunt în creștere în timpul unei perioade foarte vulnerabile de dezvoltare atât pentru persoana însărcinată, cât și pentru făt”.
Expunerea prenatală la substanțele chimice industriale poate proveni din aer, alimente, apă, materiale plastice și alte produse industriale și de consum. Deși aceste substanțe chimice ar putea fi dăunătoare pentru sarcină și dezvoltarea copilului, puține dintre aceste substanțe chimice sunt monitorizate în mod curent la oameni.
La ce concluzii au ajuns cercetătorii
La studiu au participat 171 de femei din California, Georgia, Illinois, New Hampshire, New York și Puerto Rico, care fac parte din programul National Institutes of Health Environmental influences on Child Health Outcomes (Influențe ale mediului asupra rezultatelor sănătății copilului). Aproximativ o treime (34%) erau albe, 40% erau latino-americane, 20% erau de culoare, iar restul de 6% proveneau din alte grupuri sau din mai multe grupuri.
Studiul a constatat expuneri mai mari în cazul femeilor care nu erau albe, al celor cu un nivel de educație mai scăzut, al celor care erau singure sau care fuseseră expuse la tutun. Dar latinele aveau niveluri deosebit de ridicate de parabeni, care sunt folosiți ca și conservanți, precum și de ftalați și bisfenoli, care sunt folosiți în materiale plastice.
„În timp ce pesticidele și substanțele chimice de înlocuire erau prevalente la toate femeile, am fost surprinși să constatăm că latinele aveau niveluri substanțial mai ridicate de parabeni, ftalați și bisfenoli”, a declarat Jessie Buckley, doctor în științe, profesor asociat de sănătate și inginerie a mediului, precum și de epidemiologie, la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și primul autor al studiului.
„Acest lucru ar putea fi rezultatul unei expuneri mai mari la produse cu substanțe chimice, cum ar fi alimentele procesate sau produsele de îngrijire personală”, a spus Buckley.
Partenerii noștri