• Pentru copiii care au astm, poluarea e un factor de risc
  • În zonele aglomerate din marile orașe, unde mai sunt și șantiere, poluarea este mai ridicată
  • Astmul poate fi declanşat sau agravat de factori poluanţi
  • Din toamnă, iarnă vom avea iar episoade de poluare foarte gravă

Numai părintele unui copil cu astm să nu fii azi într-un oraș mare… Pe lângă grijile pe care le ai din cauza bolii celui mic mai trebuie să-l și faci să înțeleagă de ce nu se poate juca și el, ca alți copii, afară. Prin asta trece zi de zi, Ana. Fetița ei, Delia, are astm, iar ea trebuie să aibă grijă să o țină departe de factorii care îi agravează boala.

Ana Maria Manolache, mama unui copil cu astm: Este foarte mult praf, sunt multe construcţii în jurul nostru, şi chiar noi avem o mare problemă aici, într-adevăr. Suntem nevoiţi să facem eforturi pentru a ajunge la mare, pentru aerosolii de la mare.

Ca Delia sunt mulți copii în București.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII

Când în plămânii unui copil cu astm ajung noxe şi praf, spitalul este destinaţie sigură. Nu face însă nimeni vreo statistică din care să aflăm câţi copii sunt internaţi din această cauză.

Prof. Florin Mihălţan medic pneumolog: Astmul poate fi declanşat sau agravat de factori poluanţi. În România aceste corelaţii între nivelul de poluare raportat zilnic şi nivelul de internări în spitale nu este un lucru care este studiat.

Dacă îți închipui că în Bucureşti calitatea aerului s-a mai îmbunătăţit în perioada pandemiei, află că nu e chiar aşa.

Loredana Pană, coordonator comunicare al platformei Aerlive: Am înregistrat în ultima perioadă valori bune, pozitive. Asta nu este pentru că s-a schimbat calitatea aerului în Bucureşti şi respirăm un aer mai curat, ci pentru că sunt schimbări de temperatură, umiditate. Din toamnă, iarnă, vom avea iar episoade de poluare foarte gravă.

Expunerea la poluare în primul an de viaţă deteriorează plămânii. Afectează sănătatea sistemului respirator pe cel puțin zece ani. O arată un studiu recent făcut în Germania pe aproape o mie de copii.