• Din cauza temperaturilor oceanice în creștere și a numărului tot mai mic de prădători naturali, apele din jurul Japoniei au fost, în ultimii ani, înțesate de meduze Lună și de meduze Nomura enorme, care pot crește până la 1,80 metri și cântări 440 de kilograme.
  • Astfel, o echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Hiroshima și-a propus să creeze un „dispozitiv de exterminare a meduzelor” de 1,5 metri lungime, care să „absoarbă și să zdrobească” aceste animale, înainte de a arunca fragmente din ele înapoi în ocean.
  • Inginerii sunt încrezători că o versiune a mașinii va fi folosită în oceane până în 2024.

Un robot vânător subacvatic a fost construit pentru a căuta și distruge un număr tot mai mare de meduze. Meduzele se înmulțesc cu repeziciune în unele părți ale lumii, cum ar fi Japonia, iar în apele britanice sunt tot mai des observate, potrivit The Telegraph.

Un număr tot mai mare de animale reprezintă un risc pentru industria pescuitului, deoarece acestea se prind în plase, strică capturile și pun în pericol echipajul și navele.

Din cauza temperaturilor oceanice în creștere și a numărului tot mai mic de prădători naturali, apele din jurul Japoniei au fost, în ultimii ani, înțesate de meduze Lună și de meduze Nomura enorme, care pot crește până la 1,80 metri și cântări 440 de kilograme.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Astfel, o echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Hiroshima și-a propus să creeze un „dispozitiv de exterminare a meduzelor” de 1,5 metri lungime, care să „absoarbă și să zdrobească” aceste animale, înainte de a arunca fragmente din ele înapoi în ocean.

Prototipul s-a dovedit a fi foarte competent în a distruge meduzele atunci când a fost testat în laborator. Acesta va fi acum implementat în natură în cadrul unor experimente viitoare pentru a vedea dacă este capabil să vâneze, să absoarbă și să extermine populațiile vii.

Cercetătorii au scris în Journal of Japan Society for Design Engineering: „În acest experiment, un dispozitiv de exterminare a meduzelor a fost montat pe [un] vehicul submarin autonom și a fost efectuat un experiment de strivire folosind o mostră de meduză care este făcută din apă și gelatină.

Cercetătorii sunt foarte încrezători în roboțel

S-a confirmat faptul că o mostră de meduză cu un diametru de aproximativ 7 cm și o înălțime de aproximativ 11 cm poate fi zdrobită în bucăți mici, care are un volum mediu de 2.885,6 mm cub, în decurs de mai puțin de aproximativ opt secunde”, au adăugat cercetătorii.

În teorie, un robot poate fi transportat de nave și desfășurat în apă cu senzori ultrasonici la bord pentru a urmări viața marină. Inteligența artificială este apoi folosită pentru a determina dacă ținta este o meduză.
Atunci când meduza este identificată, un furtun cu gură mare va aspira creatura în vehicul – unde jeturi de apă sub presiune ridicată și o turbină vor sfărâma animalul în bucăți.

Inginerii sunt încrezători că o versiune a mașinii va fi folosită în oceane până în 2024. Ei spun că poate funcționa la adâncimi de peste 160 de picioare timp de până la trei ore, înainte de a se întoarce automat la nava mamă.

Primele versiuni, cum ar fi primul prototip de acest tip, vor viza meduzele Lună, care pot crește până la 12 centimetri în diametru. Dacă prototipul se dovedește a fi eficient, ar putea fi folosiți roboți mai mari care să utilizeze aceleași tehnici pentru a ataca specii de meduze mult mai mari, cum ar fi meduza lui Nomura.

Robotul va contribui la reducerea poverii asupra pescarilor, care trebuie să îndepărteze manual meduzele prinse în plasele lor”, a declarat Ahn Jong-hyun, profesorul asistent care conduce echipa, pentru ziarul Yomiuri. „În viitor, dorim să dezvoltăm un robot care să poată extermina meduzele gigantice Nomura”.

Oficialii din domeniul pescuitului estimează că meduzele costă industria țării mai mult de 60 de milioane de lire sterline pe an, fiind raportate mii de cazuri de deteriorare a echipamentelor de pescuit în fiecare an.