- Gabriela Firea a semnat contractul pentru realizarea Sistemului Informatic Naţional.
- Ministrul Familiei transmite că sistemul va fi realizat de asocierea S&T România – Sysdom proiecte, câştigătorii licitaţiei.
- Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate judeţele ţării
Gabriela Firea a semnat, joi, contractul pentru realizarea Sistemului Informatic Naţional care evidenţiază toţi copiii cu probleme din ţară: cu lipsuri materiale grave, fără acces la educaţie şi sănătate, supuşi violenţei şi abuzului, din familii cu risc de sărăcie extremă sau cu nevoi speciale.
Advertisment
„Am semnat contractul pentru realizarea Sistemului Informatic Naţional care evidenţiază toţi copiii cu probleme din ţară: cu lipsuri materiale grave, fără acces la educaţie şi sănătate, supuşi violenţei şi abuzului, din familii cu risc de sărăcie extremă, cu nevoi speciale, inclusiv cei care sunt în grija statului şi pot fi adoptaţi. În plus, în premieră, vom şti în mod real câţi copii sunt în situaţii de risc în România”, anunţă Gabriela Firea.
Ministrul Familiei transmite că sistemul va fi realizat de asocierea S&T România – Sysdom proiecte, câştigătorii licitaţiei.
Recomandări
„Reprezentanţii celor două companii, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Elena Tudor, şi secretarul de stat Doina Pârcălabu au participat la semnarea contractului. Pentru prima dată, familiile, copiii şi instituţiile din domeniul protecţiei copilului şi adopţiei vor avea acces la o platformă digitală. Facem o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii. În acelaşi timp, simplificăm întreg procesul de adopţie. Va fi mult mai uşor pentru părinţii adoptatori, cât şi pentru autorităţi să aibă acces la servicii electronice. Nu mai trebuie să se prezinte fizic la un ghişeu pentru a depune documente şi toată comunicarea se face online”, adaugă Firea.
Ea precizează că această baza de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate judeţele ţării, cu ajutorul tabletelor care fac parte din noul Sistemul Informatic Naţional.
„Putem constitui, astfel, dosarul electronic al copilului în situaţie de risc: prevenire, protecţie specială, adopţie, dar şi monitorizarea în urma adopţiei. Sistemul Informatic Naţional va înlocui actualele baze de date şi arhive electronice folosite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Acest sistem va fi bază pentru Legea prevenirii separării copilului de familie şi a Observatorului Naţional al Copilului. Investim în acest proiect circa 9 milioane de euro, aproape 8 milioane de euro fiind fonduri europene nerambursabile. Noul sistem informatic va fi gata până la jumătatea anului viitor”, încheie ministrul Familiei.
Partenerii noștri