• Cluj-Napoca este cel mai popular oraș pentru vegani și vegetarieni.
  • 3% dintre români sunt vegetarieni și vegani.
  • Cererea pentru produsele vegane a crescut cu 50% la micii producători.

Varză a la Cluj, dar fără carne, pentru că cei mai mulți vegetarieni și vegani români sunt în Transilvania. Cluj-Napoca este raiul veganilor, urmat de Sibiu și București, arată un top făcut de aplicația bookingham.ro.

Clujenii au cele mai multe restaurante vegane, raportate la numărul de locuitori. 39% dintre români spun că au mai renunțat la carne, aproape 3% sunt vegetarieni și doar 1%, vegani, estimează Asociația Veganilor din România. Cererea pentru produsele vegane a crescut cu 20% în supermarket-uri și cu 50% la micii producători.

„Am devenit vegetarian acum peste 12 ani din empatie față de animale și pe la jumătatea perioadei, acum șase ani, am devenit vegan.”, a spus Adrian Sandu, vegan.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?

„Cum mi-a schimbat viața? Mă simt mai conectat cu mine, cu mediul înconjurător, cu natura, mă simt mai sănătos și chiar sunt.”

„Primul restaurant a apărut acum opt ani în Cluj, fiind cererea tot mai mare și consumatorii fiind tot mai mulți care adoptă un stil de viață vegan”, a spus Robert Mârza, bucătar chef la restaurantul Samsara.

„De anul acesta la cererea oaspeților noștri am ajuns și în București.”

„În ultimul timp cel mai cerut a fost sushi-ul vegan, pentru că multă lume nu se așteaptă să mănânce sushi vegan.”

„Dietele vegane poti fi o variantă a alimentației sănătoase. Spre deosebire de alimentația carnivoră, în care avem toate sursele de nutrienți, inclusiv cele animale, în alimentația vegană lispesc o categorie de nutrienți și atunci ele trebuie suplimentate activ.”, a spus Adrian Copcea, medic primar nutriționist. „Pentru a compensa lipsa unor vitamine, de exemplu vitamina B12.”