• Guvernul ungar a reușit astăzi să îl scoată pe patriarhul ortodox rus Kiril de pe lista persoanelor sancționate în cadrul celui de-al șaselea pachet de represalii al UE împotriva Rusiei.
  • Acordul asupra celui de al 6-lea pachet de sancţiuni a fost obţinut în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE de la Luxemburg.
  • Acum, capitalele celor 27 de state membre au termen până vineri pentru a susţine acordul ambasadorilor în scris.

Guvernul ungar a reușit astăzi să îl scoată pe patriarhul ortodox rus Kiril de pe lista persoanelor sancționate în cadrul celui de-al șaselea pachet de represalii al UE împotriva Rusiei, care a primit undă verde din partea ambasadorilor din UE-27 cu această modificare, informează mai multe surse diplomatice, informează EFE.

Premierul ungar Viktor Orbán, care a obținut luni, la summitul liderilor, o excepție specifică la embargoul petrolier, a impus, de asemenea, retragerea liderului religios rus pentru ca noul pachet de sancțiuni să poată fi pus în aplicare.

Acordul asupra celui de al 6-lea pachet de sancţiuni a fost obţinut în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE de la Luxemburg, potrivit dpa. Acum, capitalele celor 27 de state membre au termen până vineri pentru a susţine acordul ambasadorilor în scris, conform Agerpres.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

Sancțiunile includ un embargo parțial de 75% în UE asupra petrolului, exceptând Ungaria și alte țări fără ieșire la mare. Procentajul va crește la 90% până la sfârșitul anului.

Noile măsuri vor scoate Sberbank, instituție financiară importantă din Rusia, din platforma internațională SWIFT.

Acestea vin după ce Ungaria a respins în mod repetat votul unanim necesar în blocul comunitar pentru aceste sancțiuni, având cereri tot mai vocale în propriul interes.