• Un oficial rus de rang înalt a vizitat orașul Melitopol în timp ce pregătirile pentru referendum sunt în curs de desfășurare.
  • Luptele intense au continuat pentru controlul asupra Severodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei ale cărui zone rezidenţiale Moscova pretinde că le-a „eliberat”.
  • Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat marți că nu există nicio justificare pentru „disprețul brutal” al Rusiei față de dreptul internațional în lansarea invaziei în Ucraina.

Ora 23:00

Ucraina urmărește miliarde de euro din exporturile de energie electrică din Europa

Ucraina speră să câștige 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană până la sfârșitul anului și să câștige mai mult în viitor, după ce va obține dreptul de a-și exporta energia acolo, a declarat un consilier al ministerului ucrainean al energiei.

Ucraina a solicitat în martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât mai curând posibil, iar marți a primit dreptul de a-și exporta energia în Europa, a spus Ukrenergo.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Toate liniile ucrainene necesare sunt pregătite să exporte energie electrică în România, Ungaria, Slovacia și Polonia, a declarat Lana Zerkal, consilier al ministrului energiei, într-un interviu acordat postului public de televiziune Suspilne, scrie aljazeera-com.

Ora 21:00

Șeful ONU avertizează că impactul războiului din Ucraina asupra lumii se înrăutățește

Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că consecințele asupra lumii ale invaziei Ucrainei de către Rusia se înrăutățesc, afectând 1,6 miliarde de oameni.

„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, sever și se accelerează”, a spus secretarul general, prezentând al doilea raport al ONU asupra repercusiunilor conflictului.

Ora 19:00

Canada interzice pentru industria rusă exportul de servicii de asistență de petrol, gaze și chimie

Canada a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, interzicând exporturile a 28 de servicii, cum ar fi contabilitatea și publicitatea, care sunt necesare pentru funcționarea industriilor ruse de petrol, gaze și chimie.

Ministrul canadian de externe Melanie Joly a declarat că măsurile vor afecta comerțul care reprezintă aproximativ 50% din veniturile bugetului federal al Rusiei.

De când Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie, Canada a impus sancțiuni asupra a peste 1.070 de persoane și entități rusești.

Joly a spus că Ottawa va „continua să urmărească fără încetare responsabilitatea pentru războiul fără sens al președintelui rus Vladimir Putin”.

Ora 17:00

Italia avertizează că o criza alimentară ar putea ucide „milioane” de oameni

Ministrul de externe al Italiei a avertizat că milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu deblochează porturile Ucrainei. Zeci de milioane de tone de cereale aflate în prezent în silozuri în țară.

„Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru rezolvarea situației”, a declarat Luigi Di Maio la o conferință despre criza alimentară desfășurată la Roma.

„Vreau să spun clar, ne așteptăm la semnale clare și concrete din partea Rusiei, pentru că blocarea exporturilor de cereale înseamnă ținerea ostatică și condamnarea la moartea a milioane de copii, femei și bărbați”.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb și ulei de floarea soarelui, dar războiul și blocada rusă a porturilor sale au oprit o mare parte din acest flux, punând în pericol aprovizionarea cu alimente pentru multe țări. Multe dintre aceste porturi sunt acum, de asemenea, puternic minate, noteaza aljazeera-com.

Ora 15:00

Rusia plănuiește un „referendum” în Zaporizhzhia

Un oficial instalat în regiunea Zaporizhzhia de către Kremlin a declarat agenției de știri ruse TASS că intenționează să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia.

El nu a dat o dată pentru un astfel de vot, dar a spus că sondajul ar fi valabil dacă va exista o prezență de 50%.

Ieri, un oficial instalat de Rusia în regiunea Herson, a sugerat că Moscova ar putea încerca să organizeze un vot similar acolo.

Un „referendum” din 2014, în care Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei, a fost condamnat de națiunile occidentale ca fiind ilegal și fals.


Războiul va conduce la creșterea inflației și la scăderea creșterii pentru anul viitor – OCDE

Costul războiului din Ucraina va continua să crească inflația și să diminueze creșterea cel puțin anul viitor, potrivit unei prognoze a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

OCDE este un grup de 38 de țări, inclusiv unele dintre cele mai mari economii ale lumii, care lucrează împreună cu scopul de a dezvolta politici de promovare a creșterii economice durabile.

Luptele continue de la invazia rusă și sancțiunile dure împotriva Moscovei au contribuit la creșterea prețurilor la alimente și energie.

OCDE consideră că creșterea globală va scădea de la 4,5% la 3% și se așteaptă ca inflația din unele țări membre să ajungă la 9% – dublul previziunilor de dinainte de război.

Războiul din Ucraina provoacă „goana aurului”după combustibililor fosili, arată un raport publicat de BBC

Principalii cercetători în domeniul schimbărilor climatice spun că lumea este martoră la o „goană după aur” pentru noi proiecte de combustibili fosili.

Un raport al Climate Action Tracker (CAT) avertizează că lumea riscă să fie blocată într-o „încălzire ireversibilă”, după ce războiul din Ucraina a determinat creșterea prețurilor la energie și noi investiții în petrol și gaze.

Goana pentru o nouă infrastructură de combustibili fosili „se presupune că ajută la furnizarea de energie pe termen scurt”, spune profesorul Niklas Höhne, de la NewClimate Institute.

Dar o infrastructură nouă, odată ce va fi construită, va exista timp de zeci de ani și cu siguranță vom rata obiectivele climatice” , adaugă profesorul Niklas Höhne.

ORA 14:00

Discuțiile dintre Rusia-Turcia se încheie fără o soluție

Chiar dacă Rusia și-a pierdut mulți aliați de la începutul războiului, încă discută regulat cu Turcia, scrie bbc.

Astăzi, miniștrii de externe Serghei Lavrov și Mevlut Çavuşoğlu s-au întâlnit din nou, discutând despre potențialul de a scoate grâul ucrainean din porturile sale.

Ucraina a spus că ar putea avea încredere în marina turcă pentru a controla orice canal care ar putea fi creat. Dar nu s-a ajuns la un acord, iar aceste discuții s-au încheiat nu cu o soluție, ci doar cu un plan de organizare a negocierilor ulterioare.

Ucraina a suferit pierderi semnificative în Donbas, spune Rusia

Ucraina suferă „pierderi semnificative de forță de muncă, arme și echipamente militare” în regiunea estică Donbas, spune Rusia în cel mai recent raport al războiului.

Ministerul său apărării susține:

Ucraina a pierdut peste 300 de oameni, șase tancuri și alte vehicule în timpul a trei zile de luptă pentru orașul Svyatogorsk.

Loviturile artileriei din regiunea Zaporizhzhia au ucis încă 320 de „naționaliști” ucraineni.

Încă două avioane ucrainene și un elicopter au fost doborâte în regiunea Mykolaiv.

Rachetele de înaltă precizie au lovit ținte, inclusiv fabrici și depozite de arme în și în jurul lui Harkov, la nord.

ORA 13:00

Ucraina mai depune opt cazuri de crime de război împotriva Rusiei

Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei, spune că a mai înaintat încă opt cauze în instanță, pe lângă cele trei sentințe lungi deja pronunțate trupelor ruse.

Un soldat, Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în timp ce Alexander Bobikin și Alexander Ivanov au primit mai mult de 11 ani fiecare.

Ucraina investighează peste 16.000 de potențiale crime de război comise de Rusia, a declarat Venediktova.


Serghei Lavrov spune că speră că problemele legate de exporturile importante de cereale ale Ucrainei vor putea fi rezolvate – atâta timp cât Kievul deminează apele din jurul portului său.

Ministrul rus de externe susține că Rusia și-a făcut deja contribuția luând angajamentele necesare pentru ca navele să poată naviga în siguranță.

El a vorbit la o conferință de presă la Ankara în urma discuțiilor pe această temă cu Mevlut Cavusoglu, omologul său turc.

Cavusoglu – care a încercat să încheie o înțelegere pentru a debloca exporturile ucrainene de cereale – a descris discuțiile drept „fructe”, potrivit agenției de presă Reuters.


Ucraina s-a concentrat pe colaborarea cu ONU pentru a debloca porturile

Ucraina a reactionat la discuțiile dintre Rusia și Turcia despre deblocarea porturilor sale pentru a permite trimiterea cerealelor în străinătate.

Dmytro Kuleba a spus că Ucraina negociază problema cerealelor în principal prin intermediul ONU – și a reiterat că orice acord de dezghețare a porturilor nu trebuie să împiedice securitatea țării sale.

El a spus că are încredere în marina turcă pentru a proteja orice rută sigură viitoare pentru ca navele să părăsească Ucraina.

ORA 12:00

Hersonul va fi anexat „pe deplin” Rusiei, anunță Kremlinul

Includerea Regiunii Herson în Federația Rusă va fi cu drepturi depline, similar cu aderarea Crimeei”, a declarat Serghei Kiriyenko, prim-adjunct al șefului administrației Moscovei, într-un raport difuzat de deputatul rus Igor Kastyukevici.

Kiriyenko a mai spus că distribuirea pașapoartelor rusești va începe foarte curând în oraș și va fi oferită „fiecărei locuitori ai Hersonului care dorește” cetățenia rusă.

S-a vorbit despre un referendum la Herson de când a căzut în mâinile forțelor ruse la începutul lunii martie, dar oficialii din apărarea din Marea Britanie au avertizat luna trecută că va fi „aproape sigur” manipulat, astfel încât Moscova să-și poată legitima controlul.


Rusia discută despre un coridor alimentar cu Turcia

Deschiderea unui coridor de securitate în Marea Neagră pentru exporturile agricole din Ucraina este discutată în această dimineață de ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

Ucraina depășește cu mult ponderea sa ca exportator de alimente, contribuind cu 42% din uleiul de floarea soarelui comercializat pe piața globală, 16% din porumb și 9% din grâu.

În vremuri normale, unele țări depind foarte mult de exporturile ucrainene. Țările occidentale au acuzat Rusia că creează riscul de foamete globală prin închiderea porturilor Ucrainei la Marea Neagră, ceea ce Rusia neagă – dând vina pe sancțiunile occidentale.

Potrivit canalului rus Channel One TV, controlat de stat, Moscova „subliniază că nu împiedică exporturile de cereale ucrainene și respinge atacurile relevante ale Occidentului, care încearcă, de asemenea, să dea vina pe țara noastră pentru situația din jurul securității alimentare din lume”.

Iar postul oficial Rossiya 1 TV sugerează că Turcia, Rusia, Ucraina și ONU au pregătit o foaie de parcurs pentru a oferi o trecere sigură pentru navele care transportă cereale.

ORA 11:00

800 de civili se adăpostesc în fabrica Severodonetsk

Se spune că aproximativ 800 de civili s-ar fi adăpostit de atacurile rusești în buncărele de sub fabrica de chimicale Azot, scrie BBC.

Grupul include 200 de lucrători ai fabricii, se arată într-un comunicat emis în numele proprietarului fabricii.

Angajații au rămas la fața locului pentru a „proteja cât mai bine posibil ceea ce a mai rămas din substanțele chimice extrem de explozive ale fabricii”, se arată în comunicatul de presă.

ORA 10:00

Familia unui britanic ținut captiv de rebelii pro-ruși spune că este „o perioadă foarte sensibilă și emoționantă” – după apariția sa într-o instanță nerecunoscută.

Aiden Aslin, 28 de ani, din Nottinghamshire, s-a prezentat în instanță cu Shaun Pinner, 48 de ani, din Bedfordshire, și cetățeanul marocan Saaudun Brahim.

Cei doi britanici sunt acuzați de mercenari. Dar familiile lor spun că erau în armata Ucrainei.

Se teme că instanța, care nu este recunoscută la nivel internațional, ar putea trece pedeapsa cu moartea dacă îi va condamna.

Cei doi au luptat alături de forțele ucrainene în asediul de luni de zile al lui Mariupol. Au fost capturați în aprilie. Se spune că ambii bărbați locuiesc în Ucraina din 2018.


Zelenski sugereză că războiul ar putea să se termine atunci când Moscova își dă seama că nu mai are trupe de pierdut.

Va veni ziua în care numărul pierderilor, chiar și pentru Rusia, va depăși limita permisă”, a prezis Volodimir Zelenski în discursul său video de noapte de marți.

Iată câteva alte concluzii cheie de la Zelenski:

Apărarea „absolut eroică” a Ucrainei a regiunii de est Donbas continuă.

S-au schimbat puține situații în prima linie față de ziua precedentă, deoarece luptele aprige continuă în jurul Severodonețk, Lysychansk, Popasna.

Iarna viitoare va fi cea mai grea din istoria modernă a Ucrainei, și nici gaz sau cărbune nu va fi trimis în străinătate.

Eforturile diplomatice sunt în curs de desfășurare, în timp ce Ucraina dorește să adere la Uniunea Europeană și „mingea este în terenul” țărilor UE.

Ucraina va înființa o „Carte a torționarilor” pentru a acționa ca o înregistrare a crimelor de război ruse din timpul invaziei.

ORA 09:00

Uber ajută ONU să planifice livreze ajutoarele către Ucraina

Uber și-a modificat software-ul pentru Programul Alimentar Mondial al ONU pentru a ajuta la livrarea de ajutoare de urgență în Ucraina.

Se speră că tehnologia personalizată – fiind testată în centrul orașului Dnipro – va face livrările mai rapide.

Produsele vor fi livrate folosind vehicule mai mici și mai mulți șoferi. Agențiile spun că camioanele mai mari sunt expuse riscului de atac și adesea se luptă să treacă de drumurile și clădirile avariate.

Ne economisește timp, ne economisește bani, ne economisește energie”, a declarat șeful WFP, David Beasley, potrivit BBC.

Dacă are succes, sistemul va fi implementat în alte patru orașe.

ORA 08:00

Noi detalii despre armele SUA trimise în Ucraina

Au fost publicate noi detalii despre cantitatea totală de arme și echipamente americane trimise în Ucraina de la începutul conflictului.

Ucrainei i-au fost date hardware militar în valoare de peste 4 miliarde de dolari și o mare parte din aceasta se află acum în țară. SUA este de departe cel mai mare contributor.

Armele donate includ:

6.500 de rachete antitanc Javelin
20.000 de armă anti-blindură ușoară
1.400 de rachete suprafață-aer Stinger
108 obuziere M777 cu 220.000 de obuze
4 sisteme de lansare multiplă de rachete HIMARS
121 Phoenix Ghost și 700 Switchblade atacă drone
200 de transportoare blindate antipersonal
Câteva sute de vehicule Humvee
20 helos Mig-17 de fabricație sovietică
7.200 de arme de foc cu cartușe de 50 m
3 radare de contra baterie AN/TPQ-36
Echipamentul ajunge în cea mai mare parte în Donbas, unde are loc concentrarea luptei.


Forțele ucrainene rezistă la Severodonețk – Marea Britanie

Apărarea ucraineană „rezistă” în punctul de aprindere al Severodonețk, în ciuda atacurilor rușilor în trei direcții, spune Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Este puțin probabil ca oricare dintre părți să fi ocupat un teritoriu semnificativ acolo în ultima zi, adaugă Ministerul Apărării.

În timp ce Rusia își concentrează atacurile asupra regiunii de est Donbas, rămâne pe „defensivă” în altă parte.

Forțele ucrainene au avut „un oarecare succes” în contraatacurile lor din Herson și au recăpătat un punct de sprijin la est de râul Ingulets. Ambele părți se luptă să elibereze forțele pentru noi atacuri, menținând în același timp liniile defensive pe un front de 500 km, screi BBC.

ORA 07:00

Banca Mondială anunță un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială anunță un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit Reuters.

Banii vor fi folosiți pentru a plăti salariile funcționarilor publici și ale lucrătorilor din sectorul social.

ORA 06:00

Marea Britanie a promis că va furniza Ucrainei un lot de rachete Brimstone pentru a debloca porturile, potrivit The Daily Telegraph

Armata rusă stabilește controlul asupra majorității sectorului rezidențial din Severodonețk – Institutul American pentru Studii de Război (ISW)

Principalele constatări ale ISW:

Trupele ruse au continuat ofensiva pe Slaviansk la sud-est de regiunea Izyum și la vest de Liman, încercând să spargă apărarea ucraineană – au oprit majoritatea atacurilor directe de la Izyum.

Armata Rusă încearcă să își intensifice operațiunile în Severodonetsk-Lisichansk atât din districtul Toshkovka-Ustinovka din sud, cât și din regiunea Kupiansk din nord-vest.

Forțele ruse au început să retragă trupele din regiunea Zaporojie – fie pentru a transfera unitățile avariate în zonele din spate, fie pentru a consolida apărarea rusă în nord-vestul regiunii Herson.

Pe 7 iunie, trupele ruse nu au reușit să recâștige poziții avansate pe malurile vestice (acum ocupate de Ucraina) ale râului Igulets.

ORA 05:00

Detectoarele de radiații de la Cernobîl au fost repuse în funcțiune prima dată de la începutul războiului din Ucraina, anunță AIEA

Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl funcționează din nou, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Potrivit AIEA, nivelurile de radiații sunt normale.

„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din zona de excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (Sistemul internațional de monitorizare a radiațiilor)”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat citat de Reuters.

„Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict”, arată sursa citată.

ORA 04:00

Zelenski avertizează că va urma „cea mai dificilă iarnă”

Iarna viitoare va fi foarte dificilă pentru ucraineni, a avertizat președintele Volodimir Zelenski în timpul discursului său nocturn de marți.

„În situația actuală, din cauza agresiunii Rusiei, aceasta va fi într-adevăr cea mai dificilă iarnă din toți anii de independență”, a spus el.

Zelenski a declarat că a discutat, în cadrul unei întâlniri cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai celor mai mari companii energetice de stat, despre „înființarea unui sediu pentru a se pregăti pentru următorul sezon de încălzire”.

El a spus că există „probleme legate de achiziționarea unei cantități suficiente de gaz pentru încălzire, de acumularea de cărbune și de producția de electricitate”.

„În acest moment, nu vom vinde gazul și cărbunele nostru în străinătate. Toată producția internă va fi direcționată către nevoile interne ale cetățenilor noștri”, a adăugat el.

Zelenski a declarat că, având în vedere „aderarea istorică a Ucrainei la rețeaua energetică unificată a Europei”, va fi posibilă reducerea consumului de energie rusească de către țările vecine și creșterea „veniturilor în valută” ale Ucrainei.

Zelenski a mai spus că plănuiește să repare centralele termice și electrice avariate sau distruse de atacurile rusești.

„Punerea în aplicare a acestui program în următoarele luni este una dintre sarcinile de top ale Ministerului Energiei din Ucraina”, a declarat el.

ORA 03:00

Fostul cancelar german Angela Merkel afirmă că Rusia a făcut „o mare greșeală” invadând Ucraina

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat marți că nu există nicio justificare pentru „disprețul brutal” al Rusiei față de dreptul internațional în lansarea invaziei în Ucraina.

„Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greșeală din partea Rusiei și o încălcare a tuturor regulilor dreptului internațional și a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa”, a declarat Merkel într-un interviu acordat jurnalistului german Alexander Osang.

„Dacă trecem prin secole și spunem ce bucată de teritoriu aparține cui, atunci vom avea doar război, iar acest lucru este absolut inacceptabil.”

Merkel a declarat că nu își reproșează că „nu a încercat suficient de mult” să împiedice acțiunile Rusiei în anii care au precedat invazia din 24 februarie.

„Este o mare tristețe că nu a reușit, dar nu-mi reproșez acum că nu am încercat”, a spus ea. „M-aș fi simțit foarte rău dacă am fi spus: ‘oh, cu acest om nu trebuie să vorbiți deloc'”, a spus ea, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

Faptul că Rusia și Europa sunt vecine a condiționat anumite relații, a spus Merkel. „Nu vă puteți ignora unul pe celălalt. Acest lucru nu va fi posibil nici în viitor”.

Luptele intense au continuat pentru controlul asupra Severodoneţk

Luptele intense au continuat pentru controlul asupra Severodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei ale cărui zone rezidenţiale Moscova pretinde că le-a „eliberat”, în timp ce Rusia este acuzată de „şantaj” asupra exporturilor de grâu ucrainene.

„Zonele rezidențiale din Severodonețk au fost complet eliberate”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-un briefing televizat, adăugând că „preluarea zonei sale industriale și a localităților învecinate continuă”.

ORA 02:00

Un oficial rus de rang înalt vizitează Melitopol în timp ce pregătirile pentru referendum sunt în curs de desfășurare

Prim-adjunctul șefului Statului Major al președintelui rus Vladimir Putin, Serghei Kiriyenko, a vizitat marți orașul ucrainean Melitopol, ocupat de Rusia, potrivit primarului autoproclamat pro-rus Galina Danilchenko.

Ea a anunțat vizita acestuia într-o înregistrare video postată pe Telegram și a adăugat că Melitopolul începea pregătirile pentru un referendum.

Orașul este „foarte recunoscător Federației Ruse pentru ajutorul și sprijinul pe care îl primim în construirea acestei vieți. Știm că viitorul nostru se află în unitatea cu Rusia. Federația Rusă este aici pentru totdeauna. Și acum începem să ne pregătim pentru referendum”, a declarat Danilchenko.

Melitopol este un oraș-cheie în regiunea Zaporizhizhia din sud-estul Ucrainei. Este, de asemenea, vecin cu regiunea Herson, care se află sub controlul Rusiei de la începutul invaziei de la sfârșitul lunii februarie.

Hennadii Lahuta, șeful administrației militare ucrainene din Herson, a confirmat că se fac pregătiri pentru un referendum care urmează să aibă loc „până în toamnă” în zonele din sudul Ucrainei aflate sub control rusesc.

Zona se pregătea pentru referendumul privind „includerea regiunii în Federația Rusă”, a declarat Lahuta într-o telejurnal difuzat marți pe canalele de televiziune ucrainene din orașul Herson, ocupat de Rusia.

După ce separatiștii susținuți de Rusia au preluat în 2014 controlul asupra unor părți din regiunile Lugansk și Donețk din Donbas, în estul Ucrainei, în ambele zone au fost declarate republici populare.

ORA 01:00

Datele ONU după cele 100 de zile de război în Ucraina: peste 1.000 de școli, 500 de spitale și aproximativ 300 de poduri au fost distruse.

ORA 00:00

Trupurile celor 210 soldați ucraineni care au murit la Mariupol au fost repatriate, anunță Ministerul Apărării

Trupurile a 210 soldați ucraineni au fost repatriate, potrivit Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Procesul de repatriere a trupurilor apărătorilor căzuți la Mariupol este în curs de desfășurare”, datorită eforturilor depuse de Statul Major de Coordonare a Tratamentului prizonierilor de război, se arată în comunicat.

Acesta a precizat că majoritatea cadavrelor returnate Ucrainei sunt cele ale „eroicilor apărători de la Azovstal”, deci ale soldaților ucraineni de la fabrica de oțel Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării Ucrainei în acest oraș portuar din sudul țării, înainte de a cădea în mâinile forțelor rusești și ale celor susținute de Rusia.

Statul major lucrează pentru a obține returnarea trupurilor decedate, precum și a celor aproximativ 2500 de prizonieri de război despre care se crede că se află în custodia forțelor rusești sau a celor susținute de Rusia.

„Toți soldații căzuți trebuie să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina. Și fiecare dintre ei va fi condus pe ultimul drum cu onorurile cuvenite eroilor”, se arată în declarație.

În declarație se mai adaugă că se lucrează în continuare pentru a aduce acasă „toți apărătorii ucraineni capturați”.

Ucraina și Rusia au efectuat un schimb de cadavre ca parte a acordului care a pus capăt asediului din Mariupol.