• Cancelarul german Olaf Scholz speră să obțină un front unit în ceea ce privește sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, atunci când va găzdui summitul anual al G7 în Bavaria, programat pentru săptămâna viitoare.
  • „Serviciul britanic de informații al apărării consideră că impulsul Rusiei în războiul din Ucraina va încetini în următoarele câteva luni, pe măsură ce armata sa își va epuiza resursele”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.
  • Grupul G7 va anunţa noi măsuri împotriva Rusiei. Și Volodimir Zelenski va vorbi la summitul din Germania.

ORA 23:00

Rușii au confiscat încă două așezări, cu o persoană ucisă și trei rănite în Lysychansk, susține șeful OVA Luhansk, Serhiy Gaidai. De ieri, Loskutivka și Rai-Alexandrovka au fost ocupate de inamic.

VSU ține piept rușilor în Severodonetsk și Sirotino și respinge atacurile din Zolote și Volcheyarovka. În Severodonetsk, ocupanții au lovit o fabrică de cărămizi, o fabrică de fibră de sticlă și o fabrică de echipamente chimice nestandardizate. Clădirea II a holului de intrare Azot a fost avariată.

Au avut loc câteva bombardamente în Lysychansk. S-au înregistrat pagube la una dintre școlile din oraș. Au fost trei răniți în cursul zilei și au fost internați în spitalele din Kramatorsk și Pavlograd. Cu o zi înainte, cadavrul unui bărbat a fost găsit aseară târziu, fără semne de viață, cu răni suferite în timpul bombardamentelor.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

ORA 22:00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic şi istoric” în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a transmis, de asemenea, pe Twitter că „Ucraina va învinge, Europa va învinge”.

Mesajul ministrului ucrainean este însoţit de un scurt videoclip.

Ziua de astăzi marchează începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună. Poporul ucrainean aparţine familiei europene. Viitorul Ucrainei este alături de UE. Stăm împreună pentru pace„, a spus Dmytro Kuleba.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a spus că decizia de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE este un „semnal puternic” pentru Rusia.

Cred că mesajul care este transmis foarte clar astăzi… este un mesaj foarte puternic, în concordanță cu ceea ce Europa noastră a fost capabilă să facă încă din prima zi a conflictului, adică să reacționeze într-un mod rapid, istoric și manieră unită”.

El a spus că decizia se datorează poporului ucrainean care „luptă pentru valorile noastre” și Moldovei datorită „generozității” ei în contextul războiului.

ORA 21:00

Guvernul de la Moscova i-a comunicat ambasadorului francez în Rusia, Pierre Lévy, că prezenţa unuia dintre angajaţii săi, consilierul cultural, nu mai este dorită în ţară şi, prin urmare, acreditarea acestuia nu va fi reînnoită după 17 iulie, dată până la care trebuie să părăsească teritoriul Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez a declarat că autorităţile de la Moscova nu au oferit „nicio justificare legală” pentru această decizie.

„Ne plângem de această decizie nejustificată”, a spus acesta. Ministrul de externe, Catherine Colonna, a ordonat să se examineze diverse opţiuni pentru „determinarea acţiunilor viitoare”.

Putin este unul dintre puţinii şefi de stat din Vest care ţinea legătura telefonic cu şeful Rusiei.

ORA 20:00

Administraţia Biden este aşteptată să anunţe asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina chiar joi, potrivit CNN

Administraţia Biden este aşteptată să anunţe public o nouă rundă de asistenţă militară pentru Ucraina chiar joi, potrivit unui oficial american.

Se aşteaptă ca pachetul să includă sisteme suplimentare de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum şi muniţie de artilerie. De asemenea, se preconizează că pachetul va totaliza aproximativ 500 de milioane de dolari, a precizat sursa citată.

Casa Albă nu a confirmat informaţia, dar a precizat că administraţia Biden a anunţat de mai multe ori că americanii vor continua să ofere în mod regulat asistenţă Ucrainei.

ORA 19:00

Aprovizionarea cu gaze naturale în Uniunea Europeană este „garantată în prezent”, dar situaţia „trebuie luată în serios”, afirmă Comisia Europeană.

„Conform schimbului nostru cu autorităţile naţionale, securitatea aprovizionării cu gaze în Germania şi în UE este garantată în prezent. Intrările mai mici de gaze din Rusia pot fi compensate până în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru CNN.

Cu toate acestea, „situaţia trebuie luată în serios”, a adăugat reprezentantul CE.

„În acest stadiu, trebuie să fim conştienţi de faptul că situaţia s-ar putea deteriora şi mai mult. Declaraţiile de alertă timpurie, care constituie primul nivel de avertizare prevăzut în Regulamentul SoS, au fost făcute de alte nouă state membre ale UE în ultimele luni, pe fondul utilizării continue de către Rusia a livrărilor sale de gaze ca instrument de şantaj”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acest lucru survine în contextul în care Germania a ridicat din nou joi nivelul de alertă privind livrările de gaze, după ce anterior declarase nivelul de alertă timpurie. Potrivit Comisiei Europene, Germania a discutat situaţia cu Comisia, iar această măsură face parte din acţiunea coordonată a UE în această privinţă.

„Riscul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze este acum mai real ca niciodată. De aceea, adoptarea regulamentului privind stocarea gazelor, împreună cu alte măsuri de pregătire, este atât de importantă în acest moment”, a declarat joi vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

ORA 17:00

Echipamentele primite până acum din Vest acoperă maxim 15% din nevoile forțelor armate ucrainene, raportat la dinamica războiului.

„Avem nevoie de artilerie, avem nevoie de proiectile pentru artilerie, vehicule de luptă de infanterie, blindate, tancuri. Avem cu adevărat nevoie de sisteme de apărare aeriană și de sisteme de rachete cu lansare multiplă. De asemenea, avem nevoie de arme cu înaltă precizie, pentru că aceste sistemele ne vor oferi un avantaj asupra inamicului în acest război.”


Președintele Putin a declarat că o problemă îngrijorătoare o reprezintă „acțiunile prost concepute și egoiste ale statelor individuale” – în discursul său de la cel de-al 14-lea summit Brics, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.


Trupele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din orașul Lysychansk, aflat pe linia frontului, pentru a evita încercuirea după ce forțele rusești au capturat două așezări din sudul acestuia, a declarat guvernatorul Haidai.

ORA 16:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a intensificat criticile la adresa refuzului Israelului de a sancționa Rusia în timpul unui discurs la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

„Cum poți să nu ajuți victimele unei astfel de agresiuni? Nu știu cum să răspund la întrebările pe care le primesc mereu despre cum a ajutat Israelul și ce mai poate face Israelul. Tel Aviv a trimis ajutoare umanitare și medicale în Ucraina, dar livrările de arme și sancțiunile au rămas în afara discuțiilor”, a spus președintele ucrainean.

ORA 15:00

Olaf Scholz, cancelarul german, a exclus revenirea la orice fel de relație normală cu Rusia în urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei.

Într-un discurs ținut în fața parlamentarilor germani, Scholz a reiterat sprijinul Berlinului pentru Kiev și nevoia unui nou „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei post-război.

Declarațiile cancelarului vin cu puțin timp înaintea discuțiilor din Consiliul European de la Bruxelles, a summitului G7 din weekendul acesta, din Bavaria, și a summitului NATO de la Madrid de săptămâna viitoare.

ORA 14:00

Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Acestea includ:

  • restricții privind aprovizionarea cu combustibil pentru aviație, tehnologie și produse petroliere rafinate și alte industrii-cheie,
  • protecția exporturilor și utilizarea de lire sterline și bancnote UE în Rusia.

ORA 13:00

Parlamentul European a susținut acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova și a adoptat o rezoluție în acest sens.

Guvernul țării a aprobat propunerea Ministerului Sănătății de a elimina vizele și permisele de ședere pentru ruși și belaruși.

ORA 12:00

Congresmenii americani au introdus un proiect de lege pentru instruirea piloților ucraineni. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, piloții și membrii echipajelor ucrainene vor putea fi instruiți în SUA pe avioane moderne F-15, F-16 și alte aeronave.

Caracteristicile aeronavelor de luptă:

  • F-15 este o aeronavă versatilă, care poate fi folosită la fel de eficient pentru a obține superioritate aeriană și pentru lovituri de bombardament. Acesta este echipat cu sisteme și senzori, inclusiv un sistem de imagistică termică și radar pentru pătrunderea la joasă altitudine și armament de înaltă precizie.
  • F-16 este un avion de vânătoare multirol ușor, de generația a patra, din Statele Unite ale Americii. Este ușor și ieftin de întreținut. Are o „umplutură” simplă, un singur motor și poate îndeplini aproape toate misiunile aeriene, de la lupta aeriană la bombardamentul de precizie.

ORA 11:00

Rușii au demontat și vandalizat cea mai mare centrală solară din Ucraina – CEC Tokmak Solar Energy din regiunea Zaporijjea.

ORA 10:00

Rusia a desfășurat unități de tancuri și până la un grup tactic de batalion pe fronturile Sloviansk și Bakhmut. Pe aceste direcții, forțele armate ruse se pregătesc să amplaseze sisteme de rachete cu lansare multiplă, capabile să utilizeze focoase termobarice.


Trupele ruse dețin acum controlul asupra satelor Loskutivka și Rai-Oleksandrivka din regiunea Lugansk și își extind lent teritoriul pe care îl ocupă în Donbas.

ORA 09:00

Forțele Armate ale Ucrainei controlează aproape 45% din Regiunea Donețk, unde continuă să lupte pentru a menține pozițiile de apărare și pentru a crea condiții de eliberare a teritoriilor ocupate de trupele ruse și de separatiștii susținuți de Moscova.


Convoaie de echipamente ale ocupanților ruși părăsesc Mariupol și regiunea Mariupol în direcția Berdyansk-Polohy. Este a doua zi, consecutiv, în care sunt raportate astfel de mișcări.

ORA 08:00

Președintele chinez Xi Jinping a spus miercuri că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „a tras o alarmă pentru umanitate”, potrivit agenției de presă de stat Xinhua. „Țările vor ajunge cu siguranță în dificultăți de securitate dacă își pun o încredere oarbă în pozițiile lor de forță, își extind alianțele militare și își caută propria siguranță în detrimentul altora”.

Xi a mai spus că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi o „sabie cu două tăișuri”.


Premierul ceh spune că Rusia poartă un război economic împotriva Europei. Într-un discurs televizat, Fiala a spus că Rusia ar putea întrerupe în curând aprovizionarea cu gaze a Europei. El a spus că obiectivul Kremlinului este destabilizarea statelor democratice.

Fiala a anunțat un plan de înțărcare a Republicii Cehe de gazul rusesc pe o perioadă de 5 ani în timpul discursului. Planul include aducerea centralelor electrice critice din Cehia sub controlul statului.

ORA 07:00

Oficial american: Ţările care au probleme cu importul de alimente ruseşti ar trebui să ceară ajutorul Statelor Unite

Ţările ar trebui să ceară ajutorul Statelor Unite în cazul în care au probleme cu importul de alimente şi îngrăşăminte ruseşti, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, subliniind că aceste bunuri nu fac obiectul sancţiunilor americane din cauza războiului din Ucraina purtat de Moscova.

„Nimic nu opreşte Rusia să îşi exporte grânele sau îngrăşămintele, cu excepţia propriilor politici şi acţiuni”, a declarat reporterilor Ramin Toloui, secretarul adjunct al Biroului pentru afaceri economice şi comerciale al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Reuters.

Facilitarea exporturilor ruseşti de alimente şi cereale este o parte esenţială a încercărilor oficialilor ONU şi turci de a intermedia un acord global cu Moscova, care ar permite, de asemenea, expedierea de cereale ucrainene din portul Odesa de la Marea Neagră.

O întâlnire între Rusia, Ucraina, Turcia şi oficialii ONU ar urma să aibă loc probabil la Istanbul în următoarele săptămâni, au declarat marţi surse din cadrul preşedinţiei turce.

„Susţinem pe deplin acest lucru şi vrem să vedem cum se desfăşoară”, a declarat Toloui despre eforturile ONU. „Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu delegaţia ONU şi cu guvernul Ucrainei cu privire la modalităţile de atenuare a impactului asupra securităţii alimentare globale al războiului preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina”.

Războiul Rusiei a alimentat o criză alimentară globală. Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator cheie de îngrăşăminte, iar Ucraina este un exportator de porumb şi ulei de floarea-soarelui.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancţiunile occidentale.

„Statele Unite nu doresc să existe impedimente în calea capacităţii ţărilor, companiilor de a cumpăra alimente ruseşti, îngrăşăminte ruseşti şi ca aceste bunuri să aibă acces la pieţele internaţionale”, a declarat Toloui.

El a încurajat ţările să contacteze Departamentul Trezoreriei SUA sau ambasadele locale ale SUA dacă au probleme.

Secretarul de stat american Antony Blinken va participa vineri la o reuniune ministerială privind securitatea alimentară în Germania, înaintea unui summit de trei zile al Grupului celor şapte naţiuni (G7), tot în Germania, care va începe duminică.

ORA 06:00

Rusia lovește orașul Harkov într-o posibilă încercare de diversiune

În ultimele zile, Rusia a lansat noi atacuri cu rachete asupra orașului ucrainean Harkov, semnalând o posibilă schimbare de tactică din partea Moscovei.

Ucraina a declarat că cel puțin 20 de persoane au fost ucise marți și miercuri în cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, care se află în apropiere de granița cu Rusia.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat într-un discurs video că scopul loviturilor este de a „teroriza populația” din oraș.

De asemenea, el a afirmat că atacurile sunt o încercare a Rusiei de a deturna trupele ucrainene din regiunea cheie Donbas.

„Ideea este de a crea o problemă pentru a ne distrage atenția și a ne forța să deturnăm trupele”, a declarat Arestovici. „Cred că va avea loc o escaladare”.

ORA 05:00

Forțele Federației Ruse își continuă ofensiva asupra orașului Sloviansk, cu puțin succes, potrivit Institutului american pentru studiul războiului (ISW)

Principalele constatări ale ISW:

Forțele rusești continuă să avanseze la sud de Lysychansk, astfel încât este probabil să captureze orașul în zilele următoare, deși este puțin probabil să captureze rapid zona Severodonețk-Lysychansk.

Forțele rusești și-au intensificat eforturile de a bloca autostrada Bakhmut-Lysychansk pentru a sprijini operațiunile rusești spre Lysychansk.

Autoritățile ruse continuă măsurile de facilitare a integrării economice a teritoriilor ocupate.

ORA 04:00

Grupul G7 va anunţa noi măsuri împotriva Rusiei. Zelenski va vorbi la summitul din Germania

Liderii din statele G7 vor anunţa la summitul din Germania noi măsuri menite să exercite presiuni asupra Rusiei în legătură cu invazia sa în Ucraina, precum şi noi angajamente pentru consolidarea securităţii europene, a declarat un oficial american de rang înalt.

Oficialul a confirmat, de asemenea, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa ambelor summituri prin legătură video.

ORA 03:00

Italia a înghețat active rusești în valoare de peste 1,7 miliarde de euro

Măsura a venit ca urmare a verificărilor efectuate la peste 1.100 de entități și persoane fizice din Rusia.

„Până la 31 mai, au fost luate măsuri împotriva a 14 persoane fizice, inclusiv clădiri, vehicule, iahturi, aeronave, terenuri și acțiuni ale unor companii în valoare totală de peste 1,7 miliarde de euro”, se arată în raport.

ORA 02:00

Ucraina a depistat locația prizonierilor de război din Azovstal

Șeful Direcției Principale de Informații al Ministerului Apărării, Kyrylo Budanov, a declarat că Ucraina cunoaște foarte bine soarta, dar și locația a aproape tuturor prizonierilor de război ucraineni, inclusiv a celor din Azovstal.

Eliberarea lor va avea loc în etape, iar unii dintre deținuți s-ar putea întoarce acasă în viitorul apropiat.

„Cunoaștem foarte bine soarta a aproape tuturor prizonierilor. Lucrăm la eliberarea lor din captivitate. Sper că, în viitorul apropiat, mulți îi vor revedea pe cei dragi acasă”, a adăugat el.

ORA 01:00

Departamentul de Stat al SUA aprobă vânzarea de arme în valoare de 22,7 milioane de dolari către NATO

Departamentul de Stat al SUA a notificat Congresul cu privire la o vânzare militară externă către alianța NATO în valoare de 22,7 milioane de dolari.

„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea NATO de a face față cu precizie amenințărilor terestre actuale și viitoare. NATO va folosi această capacitate îmbunătățită ca mijloc de descurajare a amenințărilor regionale și pentru a crește interoperabilitatea în cadrul operațiunilor de contingență”, a scris Departamentul de Stat în notificarea adresată Congresului.

Potențiala vânzare către agenția de sprijin și achiziții a NATO include următoarele:

239 de bombe cu diametru mic GBU-39/B; 204 focoase FMU-152; 204 bombe de uz general MK-82 de 500 de kilograme; 50 de bombe de penetrare a țintelor grele BLU-109 de 2.000 de livre.

Vânzarea de armament include, de asemenea, cartușe de semnalizare cu fum, asistență tehnică și de inginerie, precum și alte elemente conexe de sprijin logistic.

Departamentul de Stat a adăugat că „nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii apărării SUA ca urmare a acestei vânzări propuse”.

ORA 00:00

Biden dă vina pe războiul declanșat de Putin în Ucraina pentru creșterea prețului la carburanți în SUA

Președintele Joe Biden a dat vina pentru creșterea prețului la carburanți în SUA pe războiul din Ucraina al președintelui rus Vladimir Putin.

„Adevărul simplu este că prețul benzinei a crescut cu aproape 2,00 dolari pe galon din cauza atacului nemilos al lui Vladimir Putin asupra Ucrainei. Și facem tot ce putem pentru a reduce această durere la pompă acum”, a spus Biden.

„Dacă aceste experiențe ne-au arătat ceva, este că trebuie să creștem și să valorificăm mai multă energie aici, acasă”, a adăugat el.

Biden a acuzat, de asemenea, companiile de petrol și gaze, pentru ceea ce el numește prioritizarea profiturilor în detrimentul consumatorilor, în timp ce a făcut presiuni asupra Congresului pentru a adopta o scutire a taxei federale pe benzină.

„Fac apel la companii să treacă acest lucru, fiecare bănuț din această reducere de 18 cenți, la consumator”, a spus Biden, adăugând: „Nu este timp acum pentru profituri”.

Olaf Scholz afirmă că G7 va discuta un „plan Marshall” pentru Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dorește să discute cu liderii Grupului celor șapte țări la viitorul summit din Germania despre schițele unui „plan Marshall pentru Ucraina”.

Scholz speră să obțină un front unit în ceea ce privește sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, atunci când va găzdui summitul anual al G7 în Bavaria, care va începe duminică.

Grupul celor mai mari puteri economice ale lumii este format din SUA, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada și Japonia.

Cancelarul a declarat în fața parlamentului german că „reconstrucția Ucrainei va fi o sarcină pentru generații”.

Amintindu-și de vizita sa de săptămâna trecută la Irpin, o suburbie a Kievului care a cunoscut lupte intense, el a spus că „unele lucruri de acolo îmi amintesc nu doar mie de imaginile orașelor germane după cel de-al Doilea Război Mondial”.

La fel ca Europa de atunci, „Ucraina are nevoie astăzi de un plan Marshall pentru reconstrucția sa”, a spus Scholz, referindu-se la planul sponsorizat de SUA care a ajutat la relansarea economiilor europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Elanul rusesc în Ucraina ar putea încetini din lipsă de resurse”, transmite Premierul britanic, Boris Johnson

„Serviciul britanic de informații al apărării consideră că impulsul Rusiei în războiul din Ucraina va încetini în următoarele câteva luni, pe măsură ce armata sa își va epuiza resursele”, a declarat premierul britanic Boris Johnson în fața unui grup de ziare europene.

În comentariile publicate de cotidianul german „Sueddeutsche Zeitung”, Johnson a declarat că forțele președintelui Putin avansează în regiunea Donbas din estul țării, provocând distrugeri, dar cu un cost ridicat din punct de vedere militar.