- Un raport al publicației Spiegel informează că autoritățile germane iau în considerare naționalizarea unei porțiuni din gazoductul Nord Stream 2.
- Conducta a fost finalizată în 2021 și este deja conectată la rețeaua de distribuție, iar segmentul în cauză ar putea livra gaze direct în sudul Germaniei.
- Măsurile vin în contextul în care din ce în ce mai multe state din Europa își modifică strategiile de aprovizionare cu energie.
- În prezent, doar 40 % din cantitatea obișnuită de gaz ajunge prin conducta principală de transport Nord Stream 1.
Potrivit informațiilor publicației SPIEGEL, Ministerul Economiei din Germania are în plan exproprierea unei părți din conducta Nord Stream 2.
Advertisment
În prezent, doar 40 % din cantitatea obișnuită de gaz ajunge prin conducta principală de transport Nord Stream 1. Estul și sudul Germaniei sunt cele mai afectate regiuni, acestea fiind conectate aproape integral la rețele de distribuție rusești. Spiegel a reamintit că Nord Stream 2 este deja conectat la rețeaua de distribuție și că segmentul ar putea livra gaze direct în sudul Germaniei. Potrivit articolului, guvernul german intenționează să conecteze porțiunea germană a conductei la terminalul de gaz natural lichefiat.
Germania cumpără gaz lichefiat și a prevăzut în buget un total de 15 miliarde de euro pentru acest scop. Problema: gazul răcit trebuie să ajungă cumva în rețele. Cele două terminale de gaz lichefiat planificate la Wilhelmshaven și Brunsbüttel nu vor fi finalizate suficient de repede. Patru nave speciale ar trebui să poată acosta acolo în fiecare zi pentru a transforma gazul natural lichefiat din SUA sau din Orientul Mijlociu în gaz și a-l introduce în conducte. Dar acest lucru nu va fi suficient pe termen lung. Sunt necesare mai multe terminale, în special unul în Marea Baltică, astfel încât estul și mai ales sudul Germaniei, inclusiv Bavaria, să poată fi mai bine aprovizionate.
Recomandări
Potrivit informațiilor Spiegel, Ministerul Federal al Economiei are în vedere un plan delicat. Este vorba despre gazoductul Nord Stream 2 scufundat pe fundul mării, un proiect al cărui proces de aprobare a fost oprit după invazia lui Putin în Ucraina. Conductele se întind pe o distanță de peste 1000 de kilometri de-a lungul Mării Baltice. În prezent, guvernul german analizează posibilitatea de a expropria partea din sistemul de conducte care se află pe teritoriul german și de a o izola de restul conductei. Conductele care duc de la uscat la mare ar putea fi apoi conectate la un terminal mobil de gaz lichefiat.
Avantajul: la capătul conductei se află o rețea de distribuție gata pregătită, cu compresoare și conducte care ar putea transporta gazul direct în sudul Germaniei. Cu toate acestea, planul implică și riscuri, precum probleme grave de mediu. Zona este protejată în conformitate cu legislația privind conservarea naturii, prin intermediul Regulamentului Natura 2000, unde se aplică reguli deosebit de stricte. Orice modificare a conductei declanșează aproape inevitabil o nouă procedură de aprobare a planificării, inclusiv o evaluare a impactului asupra mediului.
Cea mai mare teamă a germanilor este că Vladimir Putin și compania rusească de stat Gazprom vor reacționa la o astfel de expropriere cu represalii, prin exproprierea companiilor germane din Rusia.
O serie de legi, unele adoptate, altele încă în parlament, oferă acum guvernului federal pârghiile necesare pentru a face astfel intervenții dramatice pe piața gazelor naturale, relateaza publicația germană.
Cabinetul german nu a făcut, însă, niciun comentariu cu privire la raportul din Spiegel despre planurile de naționalizare a segmentului german al gazoductului.
Astfel de măsuri dramatice vin în contextul în care aprovizionarea cu energie a Europei este într-o situație incertă. Dintre statele afectate, Republica Cehă – dependentă de gaz rusesc în proporție de 87%- urmărește o reorientare dramatică a strategiilor de aprovizionare. Spre deosebire de Germania, prim-ministrul ceh a prezentat într-un discurs emoționant planul guvernului de a reduce dependența țării de combustibilii ruși. Fiala le-a spus cehilor să se pregătească pentru vremuri grele, dar a asigurat publicul că guvernul este pregătit să ajute oamenii să treacă peste ce este mai rău, declarând că obiectivul cabinetului este de a prioritiza energia nucleară și tranziția către producția de energie electrică. Pe lângă centralele solare, autoritățile din Cehia doresc să promoveze și utilizarea pompelor termice sau să crească substanțial producția de biogaz domestic.