• Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.
  • Stoltenberg a confirmat acordul și a afirmat că memorandumul a abordat preocupările Turciei, inclusiv în ceea ce privește exporturile de arme și terorismul.
  • La rândul său, președintele turc a declarat că a obţinut „cooperare deplină” din partea Finlandei şi Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK şi a aliaţilor acestora.

Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, după ce Turcia a decis să ridice dreptul de veto privind aderarea celor două țări, marţi seară, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO” şi care răspunde „preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Vești bune la începutul summitului NATO de la Madrid. Mulțumită faptului că Turcia a dat undă verde, suntem cu un pas mai aproape de aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Un pas important pentru securitatea în Europa și pentru o Alianță și mai puternică”, a spus prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, pe Twitter.

Anterior, Stoltenberg a confirmat acordul. Acesta a afirmat că memorandumul a abordat preocupările Turciei, inclusiv în ceea ce privește exporturile de arme și terorismul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut „cooperare deplină” din partea Finlandei şi Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat, la rândul său, preşedinţia turcă într-un comunicat dat publicităţii marţi seara.

„Turcia a obţinut ceea ce a vrut”, a spus preşedinţia turcă în declaraţia sa. Acordul a fost semnat marţi seara în faţa camerelor de filmat de şefii diplomaţiilor din cele trei ţări.

Preşedinţia turcă afirmă în continuare că cele două ţări nordice vor lua „măsuri concrete pentru extrădarea teroriştilor criminali” de pe teritoriile lor şi pentru „interzicerea activităţilor de strângere de fonduri şi recrutare ale PKK şi ale afiliaţilor săi”.

Totodată, Turcia salută faptul că mişcarea predicatorului Fetullah Gülen, cu sediul în SUA şi pe care preşedintele Erdogan o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, este recunoscută ca organizaţie teroristă, la fel ca PKK sau YPG.