• Mirosurile neplăcute ale corpului depind de mâncare, medicamente, haine, dar poate fi vorba și despre boli.
  • Fiecare corp uman are propriul miros, iar dacă devine neplăcut, trebuie să te gândești la motive. 
  • Mirosurile pot fi foarte diferite, de la alimentele pe care le consumi, la hormoni, medicamente și probleme de sănătate, avertizează experții de pe site-ul pentru alimentație sănătoasă Eat This, Not That.

Mirosurile neplăcute ale corpului depind de mâncare, medicamente, haine, dar poate fi vorba și despre boli.

Transpirația în sine nu miroase, explică oamenii de știință. Mirosurile apar atunci când intră în contact cu bacteriile de pe piele. „Microorganismele pielii se hrănesc cu transpirație, celule moarte, murdărie și încep să emită un miros neplăcut. Fiecare are bacterii diferite pe piele în funcție de vârstă, sex, obiceiuri de igienă, stres și mai ales alimente”, spune Dr. Joseph Richardson, MD, Universitatea din Tokyo. Dacă observi că începi să respiri excesiv, caută ajutor, asta spune multe despre starea ta de sănătate, explică el.

Nutriționistul Janet Coleman lucrează de ani de zile la cauzele mirosurilor neplăcute pe care le emit oamenii și la modul de combatere a acestora.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ești ceea ce mănânci” se aplică în plină forță mirosului corporal. „Trebuie avut grijă la consumul anumitor produse”, spune ea.

Pe măsură ce sistemul digestiv îl descompune, alimentele eliberează compuși care sunt absorbiți în fluxul sanguin și excretați prin piele. Dacă exagerezi cu produse bogate în sulf, transpirația ta va începe să miroasă a ouă stricate.

Cofeina, condimentele, sosurile picante și alcoolul funcționează în mod similar.

Mâncărurile picante și băuturile alcoolice sporesc transpirația și pentru a evita să te simți inconfortabil cu oamenii, evită-le”, spune Coleman.

Printre produsele care conțin sulf se numără usturoiul, ceapa, varza, broccoli, conopida, carnea roșie.

„Vinovații” pentru mirosurile corporale urâte pot fi glutamatul monosodic, cafeaua, mirodeniile precum curry și turmericul, sosurile aromate, băutul excesiv. Dacă consumi des usturoi, organismul va emite mirosul timp de câteva zile, deoarece procesarea ingredientelor cu sulf conținute în acesta necesită timp. 

Și fibrele utile au un efect similar atunci când nu sunt complet descompuse în sistemul digestiv, fermentează și produce gaze precum metan și hidrogen sulfurat, care ies prin piele. De asemenea, fibrele blochează glandele sudoripare și se acumulează bacterii mirositoare. Acestea sunt consecințe sigure, dar neplăcute ale acestui aliment sănătos. 

Un alt motiv dovedit este stresul provocat de diverse situații, drame de viață, stres la locul de muncă și chiar aglomerația din magazine. În astfel de cazuri, apare transpirația abundentă. Când simți că începi să fii stresat, încearcă să te relaxezi, respiră adânc. Fă-ți mai puține griji pentru fleacuri. Meditația și yoga ajută la relaxare, spune dr. Coleman.

Bolile schimbă și mirosul corpului

Printre ele se numără diabetul, care provoacă o respirație dulce a corpului datorită abundenței de cetonă în sudoare. Problemele cu rinichii duc la creșterea ureei și a altor toxine, iar pielea miroase a amoniac. Tulburările genetice în descompunerea grăsimilor provoacă mirosul de pește.

Inflamațiile bacteriene ale organelor genitale emit un miros neplăcut. În astfel de cazuri, ar trebui să începi un tratament.

Persoanele care transpiră mai mult decât în ​​mod normal pot suferi de hiperhidroză. Hiperidroza primară este o afecțiune rară pentru care nu există o cauză specifică. Cu toate acestea, hiperhidroza secundară este problemă medicală legată de bufeurile la menopauză, orice infecție sau hiperactivitate a glandei tiroide (hipertiroidism).

Medicamentele au și ele efect, așa că experții sfătuiesc să nu le iei inutil. Anticolinergicele prescrise pentru afecțiuni urinare și Parkinson usucă pielea și intensifică mirosurile corpului. Rezultatul terapiei hormonale, contraceptivelor, antidepresivelor este similar. Acest efect secundar poate să nu fie periculos, dar provoacă anxietate și disconfort.

Printre motivele clasice pentru care oamenii te evită se numără igiena deficitară, mai ales la nivelul gurii. O curățare neregulată a cavității bucale de resturile alimentare, bacteriile, face ca respirația ta să fie respingătoare. Așa că spală-te pe dinți de două ori pe zi, folosește ața dentară.

Nu îți neglija corpul, fă un duș regulat la fiecare 24 de ore.