• La testare, câinilor li s-a cerut să găsească proba de stres a participantului.
  • Probele au fost recoltate atât înainte, cât și după o sarcină aritmetică rapidă.
  • Patru câini de diferite rase și amestecuri de rase fuseseră dresați, folosind un clicker, precum și crochete, pentru a potrivi mirosurile într-o sarcină.

Procesele fiziologice asociate cu un răspuns la stresul psihologic produc schimbări în respirația și transpirația umană pe care câinii le pot detecta cu o acuratețe de 93,75%, potrivit unui nou studiu publicat săptămâna aceasta în revista cu acces liber PLOS ONE de Clara Wilson de la Queen’s University Belfast, Marea Britanie, și colegii săi.

Mirosurile emise de corp constituie semnale chimice care au evoluat pentru comunicare, în primul rând în cadrul speciilor. Având în vedere simțul remarcabil al mirosului la câini, istoria lor de domesticire apropiată de cea a oamenilor și utilizarea lor pentru a susține stările psihologice umane, cum ar fi anxietatea, atacurile de panică și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva câinii ar putea sesiza semnale chimice pentru a răspunde la stările psihologice ale stăpânilor lor. în noul studiu, cercetătorii au colectat mostre de respirație și transpirație de la nefumători care nu mâncaseră sau nu băuseră recent.

Probele au fost recoltate atât înainte, cât și după o sarcină aritmetică rapidă, împreună cu niveluri de stres auto-raportate și măsuri fiziologice obiective: ritmul cardiac (HR) și tensiunea arterială (TA). Probele de la 36 de participanți care au raportat o creștere a stresului din cauza sarcinii și care au înregistrat o creștere a FC și a TA în timpul sarcinii au fost prezentate câinilor dresați în termen de trei ore de la colectare. Patru câini de diferite rase și amestecuri de rase fuseseră dresați, folosind un clicker, precum și crochete, pentru a potrivi mirosurile într-o sarcină de discriminare.

Recomandări

ZELENSKI MERGE LA MADRID
VARA ÎȘI INTRĂ ÎN DREPTURI
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
CUM CREȘTEM PRODUCȚIA DE PORUMB
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE
CE SCHIMBI LA ORAȘUL TĂU

La testare, câinilor li s-a cerut să găsească proba de stres a participantului (prelevată la sfârșitul sarcinii), în timp ce proba relaxată a aceleiași persoane (prelevată cu doar câteva minute înainte, înainte de începerea sarcinii) se afla, de asemenea, în linia de probe.