• Șapte persoane și-au pierdut viața, iar două dintre cele opt persoane rănite se află în stare gravă.
  • Avalanșa de duminică a avut loc pe Marmolada, care, la peste 3.300 de metri, este cel mai înalt vârf din Dolomiți.
  • Vârful era prea instabil pentru ca salvatorii să încerce să se apropie pe jos.

Echipaje de elicoptere și drone au survolat luni Alpii italieni în căutarea a 14 persoane dispărute după ce o parte a unui ghețar montan s-a prăbușit, ucigând cel puțin șapte persoane, într-un dezastru pe care experții l-au legat de creșterea temperaturilor.

O mare parte a Italiei a fost afectată de un val de căldură la începutul verii, iar oamenii de știință au declarat că schimbările climatice au făcut ca ghețarii, până acum stabili, să devină mai greu de prevăzut. Avalanșa de duminică a avut loc pe Marmolada, care, la peste 3.300 de metri, este cel mai înalt vârf din Dolomiți, un lanț din estul Alpilor italieni care se întinde între regiunile Trento și Veneto.

Premierul italian Mario Draghi a declarat că dezastrul a fost legat de factori de mediu.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Astăzi Italia plânge pentru aceste victime”, a declarat Draghi în timpul unei vizite pentru a se întâlni cu echipele de salvare. Dar guvernul trebuie să se gândească la ceea ce s-a întâmplat și să ia măsuri pentru a se asigura că ceea ce s-a întâmplat este puțin probabil să se mai întâmple sau chiar poate fi evitat, a adăugat el.

Șapte persoane și-au pierdut viața, iar două dintre cele opt persoane rănite se află în stare gravă, a declarat Maurizio Fugatti, președintele regiunii Trento. Un austriac și trei persoane din Republica Cehă se numără printre cele 14 persoane dispărute.

Acesta este primul accident de acest fel din istoria muntelui, a declarat Gino Comelli, care a ajutat la coordonarea eforturilor de salvare.

Vârful era prea instabil pentru ca salvatorii să încerce să se apropie pe jos, a spus Comelli, adăugând că vremea caldă recentă a fost un factor care a contribuit la prăbușire. Temperaturile medii în creștere au făcut ca ghețarul Marmolada, ca multe altele din întreaga lume, să se micșoreze constant în ultimele decenii.

Prăbușirea ghețarului Marmolada este un dezastru natural legat direct de schimbările climatice, a declarat Poul Christoffersen, profesor de glaciologie la Universitatea din Cambridge.

Ghețarii de mare altitudine, cum ar fi Marmolada, sunt adesea abrupți și se bazează pe temperaturi scăzute sub zero grade Celsius pentru a-i menține stabili, a adăugat el.