• Macedonia de Nord, mai aproape de UE.
  • Parlamentul de la Skopje a adoptat un acord menit să rezolve o dispută cu Bulgaria.
  • Macedonia de Nord, o fostă republică iugoslavă, este candidată la aderarea la Uniunea Europeană de 17 ani.

Parlamentarii din Macedonia de Nord au adoptat sâmbătă un acord negociat de Franţa, menit să rezolve o dispută cu Bulgaria şi să deschidă calea spre negocierile de aderare la Uniunea Europeană, care sunt aşteptate de aproape două decenii.

Cu 68 de voturi, parlamentul cu 120 de locuri a votat în favoarea acordului. Parlamentarii opoziţiei nu au participat la vot şi au părăsit sala.

Acordul propune ca Macedonia de Nord să îşi modifice constituţia pentru a recunoaşte o minoritate bulgară, în timp ce restul problemelor vor fi discutate între Skopje şi Sofia. Propunerea nu prevede ca Bulgaria să recunoască limba macedoneană, scrie Reuters.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

În schimb, Bulgaria va permite vecinului său din Balcanii de Vest să înceapă discuţiile de aderare la UE. Principala alianţă de partide naţionaliste aflate în opoziţie, VMRE-DPMNE, a condus proteste zilnice de la începutul lunii iulie din cauza unui acord despre care afirmă că pune în pericol limba şi identitatea macedoneană.

După adoptarea acordului, deputaţii partidului de guvernământ au desfăşurat steaguri ale UE şi ale Macedoniei de Nord. Luna trecută, parlamentul bulgar şi-a ridicat dreptul de veto asupra negocierilor dintre Macedonia şi UE. Acest lucru a declanşat, de asemenea, proteste în Bulgaria şi a contribuit la un vot de neîncredere care a răsturnat guvernul.

Macedonia de Nord, o fostă republică iugoslavă, este candidată la aderarea la Uniunea Europeană de 17 ani, dar aprobarea pentru discuţii a fost blocată mai întâi de Grecia şi apoi de Bulgaria.