• Chiar dacă Draghi ar putea strânge în continuare o majoritate fără M5S, ar putea decide că a terminat cu partidele de coaliție care se ceartă în mod regulat.
  • Următoarele alegeri generale ar trebui să aibă loc până în iunie 2023, dar dacă Draghi optează să se retragă, cel mai probabil Mattarella va dizolva parlamentul și va convoca alegeri încă de la sfârșitul lunii septembrie.
  • Draghi, care a fost numit de Mattarella în februarie anul trecut pentru a scoate țara din pandemia de coronavirus și a-i relansa economia, a fost un aliat ferm în susținerea ajutorului, inclusiv militar, pentru Ucraina.

Soarta guvernului italian este în balanță pe fondul presiunii tot mai mari asupra lui Mario Draghi pentru a rămâne prim-ministru, în timp ce se pregătește pentru un discurs crucial în parlament miercuri.

Demisia fostului șef al Băncii Centrale Europene de săptămâna trecută a fost respinsă de președintele Sergio Mattarella, care i-a cerut, în schimb, să se adreseze parlamentului în încercarea de a evita ceea ce ar fi a treia cădere a guvernului italian în trei ani. Discursul său în Senat va fi urmat de un vot de încredere.

Draghi și-a dat demisia după ce Mișcarea Cinci Stele (M5S), o componentă cheie a coaliției sale largi, a boicotat un vot asupra unui pachet de 26 de miliarde de euro privind costul vieții, afirmând că pactul de încredere pe care s-a bazat administrația sa a fost încălcat.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În mod neobișnuit pentru politica italiană, o campanie prin care i se cere să rămână în funcție a cuprins întreaga țară: peste 1.500 de primari din tot spectrul politic și diverse sindicate și-au declarat sprijinul; în orașe cheie au avut loc demonstrații pro-Draghi, iar o petiție Draghi, rămâi a atras peste 100 000 de semnături.

În plus, Draghi, supranumit Super Mario pentru rolul său în salvarea monedei euro în perioada în care a fost șeful BCE, a fost sprijinit de liderii internaționali care îl consideră fundamental nu numai pentru a asigura stabilitatea în Italia, ci și ca partener în confruntarea cu provocările războiului Rusiei în Ucraina.

În ultimele zile, partidele din coaliția sa s-au chinuit să găsească un răspuns înainte de votul de miercuri. În timp ce Partidul Democrat, de centru-stânga, este hotărât în a dori ca Draghi să rămână, Liga, formațiunea de extremă-dreapta a lui Matteo Salvini, și Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi, au exclus posibilitatea de a continua guvernul Draghi cu M5S, un partid pe care l-au descris ca fiind „nedemn de încredere și incompetent. Draghi a mai spus că nu va guverna fără M5S.