• Cu 11 morți în urma prăbușirii unui ghețar, un nivel al apelor care a scăzut cu peste opt metri, ierni mai călduroase și veri toride, Italia nu are de ales decât să își adapteze modul de viață pentru a supraviețui.
  • Premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat că incidentul este „fără îndoială” legat de schimbările climatice.
  • Căldura extremă afectează aprovizionarea cu lapte. Fermierul Luca Cotti, din Parma, spune că seceta a afectat culturile necesare pentru a-și hrăni vacile. De asemenea, temperaturile ridicate stresează turma, reducând cantitatea de lapte pe care o produc.

Cu 11 morți în urma prăbușirii unui ghețar, un nivel al apelor care a scăzut cu peste opt metri, ierni mai călduroase și veri toride, Italia nu are de ales decât să își adapteze modul de viață pentru a supraviețui.

În nordul Italiei, o echipă de elicoptere se îndreaptă spre locul prăbușirii fatale a unui ghețar. Sarcina lor a fost de a localiza morții.

„Dacă vedem ceva, cum ar fi piese de echipament sau haine, le recuperăm”, spune Riccardo Manfredi, unul dintre membrii echipei de căutare și salvare a Guardia di Finanza.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Duminică, o bucată uriașă din ghețarul de pe muntele Marmolada s-a desprins, declanșând o alunecare de teren.

Experții spun că 260.000 de metri cubi de zăpadă, rocă și gheață au căzut cu o viteză de peste 300 km pe oră. Nu a existat niciun avertisment, nicio șansă de a scăpa.

Poliția italiană a declarat că 11 persoane au murit, iar pe măsură ce elicopterul zbura mai aproape de munte, se putea vedea clar zona scobită în care s-a produs prăbușirea.

Se crede că o iarnă călduroasă, cu mai puțină zăpadă și un val de căldură în timpul verii au topit gheața, făcând-o instabilă.

Schimbarea climatică, o problemă cu consecințe fatale

Premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat că incidentul este „fără îndoială” legat de schimbările climatice.

Și echipele de salvare au dat vina pe schimbarea climatică.

„Nu este normală această temperatură ridicată și vedem că ghețarul s-a topit. Probabil că în următorul deceniu ghețarul va dispărea”, spune Manfredi.

Temperaturile în creștere au declanșat o stare de urgență în cinci zone din nordul Italiei din cauza secetei.

Nivelul apei a scăzut cu opt metri în unele porțiuni ale celui mai lung râu din Italia, Po.

În orașul Gualtieri din Emilia-Romagna, bărcile scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt, din nou, vizibile din cauza nivelului scăzut al râului.

„Nu am mai trăit o astfel de situație în toată viața mea. Este atât de dramatic. Știm bine ce înseamnă lipsa apei în această zonă pentru economie. Nu am mai văzut niciodată o situație ca aceasta”, a declarat primarul local Renzo Bergamini.

Experții confirmă că vara caniculară este influențată de schimbările climatice

„Acest tip de vară este, de fapt, ceea ce ne așteptăm din cauza schimbărilor climatice. Este un semnal al schimbărilor climatice”, spune Susanna Corti, director la Consiliul Național de Cercetare din Italia.

„În viitor, în diferitele scenarii științifice și, în special, în scenariile cele mai extreme, în care nu există nicio atenuare în ceea ce privește emisiile de CO2, ne așteptăm exact la ceea ce vedem.”

Chiar și faimoasa brânză de renume mondial Parmigiano Reggiano este afectată. Căldura extremă afectează aprovizionarea cu lapte.

Fermierul Luca Cotti, din Parma, spune că seceta a afectat culturile necesare pentru a-și hrăni vacile. De asemenea, temperaturile ridicate stresează turma, reducând cantitatea de lapte pe care o produc.