• Un fost șef al Departamentului de Mediu spune că liderii politici împing omenirea spre o catastrofă.
  • „Ei spun că trebuie să încetinim, că ceea ce se propune [în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră] este nerealist”, a declarat el.
  • Stern l-a lăudat pe Joe Biden pentru „un prim mandat extraordinar de bun”, care a inclus Legea privind reducerea inflației.

Liderii politici care se prezintă ca fiind „adulți” în timp ce încetinesc ritmul de acțiune în domeniul climei împing lumea spre o catastrofă și mai mare, a avertizat un fost șef al Departamentului de Mediu din SUA, conform The Guardian.

„Suntem încetiniți de cei care se consideră adulți și cred că decarbonizarea la viteza pe care o solicită comunitatea climatică este nerealistă”, a declarat Todd Stern, care a fost trimis special pentru schimbările climatice în timpul lui Barack Obama și a contribuit la negocierea acordului de la Paris din 2015.

„Ei spun că trebuie să încetinim, că ceea ce se propune [în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră] este nerealist”, a declarat el pentru Observer. „O vedeți foarte mult și în lumea afacerilor. Este foarte greu [să faci presiuni pentru mai multă urgență], deoarece acești adulți au multă influență”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
MUZICA REVINE PE TIKTOK
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE

Dar Stern a declarat că viteza de adoptare a energiei regenerabile, scăderea costurilor acesteia și bogăția de tehnologii cu emisii reduse de carbon disponibile în prezent sunt dovezi că lumea ar putea reduce emisiile la zero până în 2050.

Stern nu a vrut să numească niciun lider mondial, dar a spus că Marea Britanie se află în retragere în ceea ce privește problemele climatice. Rishi Sunak și Claire Coutinho, Secretarul pentru Energie, au făcut anul trecut mai multe răsturnări de situație în ceea ce privește politica climatică și au declarat în repetate rânduri că politicile climatice impun „costuri inacceptabile pentru familiile britanice greu încercate” și că, prin încetinirea acestor acțiuni, ei „sunt pragmatici și protejează finanțele familiilor”.

Stern a declarat că, de fapt, întârzierea acțiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră duce la dezastru, având în vedere accelerarea rapidă a crizei climatice, despre care a spus că se întâmplă mai repede decât s-a prevăzut la semnarea acordului de la Paris.

El a avertizat în legătură cu reacția împotriva acțiunilor climatice din partea „populismului de dreapta” din Europa. „Dacă acest tip de atitudine va avea câștig de cauză în rândul unor părți ale populației, nu este de ajutor.”

Stern l-a lăudat pe Joe Biden pentru „un prim mandat extraordinar de bun”, care a inclus Legea privind reducerea inflației, pe care a numit-o „de departe cea mai importantă legislație privind clima din SUA, și este destul de puternică”. Dar a avertizat că, dacă Donald Trump va fi ales în noiembrie, SUA va ieși din Acordul de la Paris și va zădărnici acțiunile privind clima la nivel global.

Stern și-a lansat primul avertisment în cadrul unei prelegeri ținute vineri seară la London School of Economics, în onoarea funcționarului public britanic Pete Betts, care a fost negociatorul-șef al UE în domeniul climei pentru acordul de la Paris. Acesta a murit anul trecut.

Citește și