• O persoană poate avea rezultat COVID-pozitiv, chiar și la câteva săptămâni după ce s-au tratat
  • Explicația experților: testul PCR poate identifica și fragmente de „viruși morți”, de la infecții suferite anterior
  • Este problematică producerea unui test suficient de bun, astfel încât să nu furnizeze rezultate fals pozitive

Testul principal utilizat pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 este atât de sensibil, încât ar putea detecta fragmente de „virus mort” din infecții mai vechi, spun oamenii de știință, scrie BBC.

Cele mai multe persoane care s-au infectat sunt purtătoare ale virusului doar o săptămână, dar testele PCR ar putea indica faptul că ele sunt încă bolnave, chiar și la câteva săptămâni distanță. Explicație experților este stimplă: aceste teste ar putea detecta „viruși morți”, iar rezultatul ar fi unul fals pozitiv. Tocmai de aceea, e posibil ca amploarea reală a pandemiei să fie supraestimată.

Prof. Carl Heneghan, unul dintre autorii studiului, a spus că, în loc să dea un rezultat „da / nu” bazat pe simpla detectare a vreunui virus, testele ar trebui să aibă un punct limită, astfel încât cantități foarte mici de virus să nu declanșeze un rezultat pozitiv. El crede că detectarea urmelor unui virus mai vechi ar putea explica în parte de ce numărul cazurilor crește, dar numărul internărilor în spital rămâne stabil.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Cum este diagnosticat Covid?

Metoda standard de diagnosticare a infecției cu coronavirus -testul de tamponare PCR – utilizează substanțe chimice pentru a amplifica materialul genetic al virusului, astfel încât acesta să poată fi studiat. În laborator, însă, eșantionul de testare trebuie să treacă printr-un număr de „cicluri” înainte recuperării unei suficiente cantități virale. Și poate fi vorba fie de fragmente minuscule, fie de mai multe virusuri întregi.

Risc fals pozitiv

Dar când faci un test pentru coronavirus primești un răspuns „da” sau „nu”.  Nu există niciun indiciu despre cantitatea de virus din eșantion sau despre probabilitatea ca infecția să fie una activă.

O persoană care are o cantitate mare de virus activ și o persoană cu resturi de virus dintr-o infecție deja trecută pot primi amândouă același rezultat la test: pozitiv.

Prof. Heneghan afirmă că dovezile sugerează că gradul de infectivitate al coronavirusului pare să scadă după aproximativ o săptămână. El a adăugat că deși nu ar fi posibil să se verifice fiecare test pentru a vedea dacă există virus activ, probabilitatea rezultatelor fals pozitive ar putea fi redusă dacă oamenii de știință ar putea stabili un punct de demarcație.

Acest lucru ar putea duce la eliminarea situațiilor în care oamenii primesc un rezultat pozitiv pe baza unei infecții vechi. De asemenea, în acest fel oamenii nu ar mai fi trimiși în carantină și nu ar mai fi urmărite inutile nici persoanele cu care au venit în contact și se va oferi și o mai bună înțelegere a extinderii reale a pandemiei.

Prof. Francesco Venturelli epidemiolog din regiunea italiană Emilia-Romagna, care a fost puternic lovită de virus în luna martie, a declarat că nu există „suficientă certitudine” cu privire la perioada de timp în care virusul rămâne infecțios în perioada de recuperare. Unele studii bazate pe culturi virale au raportat că aproximativ 10% dintre pacienți aveau încă virus viabil după opt zile, a adăugat el.

În Italia, care a avut apogeul de infectare mai devreme decât Marea Britanie „timp de câteva săptămâni am supraestimat cazurile” din cauza persoanelor care au fost identificate ca pozitive la câteva săptămâni după ce au dobândit infecția.

Prof. Peter Openshaw de la Imperial College din Londra, a spus că PCR este o metodă extrem de sensibilă de detectare a materialului genetic viral rezidual. „Aceasta nu este o dovadă a infectivității”, a spus el. Dar consensul clinic a fost că este „foarte puțin probabil ca pacienții să fie infecțioși după ziua a zecea a bolii”.