• Potrivit legislației propuse, oamenii ar trebui să fie amendați cu cel puțin 800 de dolari pentru importul, cumpărarea, vânzarea, transportul și deținerea multor animale, inclusiv a animalelor de companie obișnuite, cum ar fi câinii și pisicile.
  • Dar legea vorbește și de broaște țestoase, iepuri sau crocodili.
  • Dezbaterea asupra legii a început cu zeci de ani în urmă, când un grup de parlamentari a vrut să impună o lege prin care să confiște toți câinii și să-i ducă la grădini zoologice sau în deșert”, a declarat pentru BBC președintele Asociației Veterinare Iraniene și unul dintre criticii legii.

Potrivit legislației propuse, oamenii ar trebui să fie amendați cu cel puțin 800 de dolari pentru importul, cumpărarea, vânzarea, transportul și deținerea multor animale, inclusiv a animalelor de companie obișnuite, cum ar fi câinii și pisicile. Dar legea vorbește și de broaște țestoase, iepuri sau crocodili.

Dezbaterea asupra legii a început cu zeci de ani în urmă, când un grup de parlamentari a vrut să impună o lege prin care să confiște toți câinii și să-i ducă la grădini zoologice sau în deșert”, a declarat pentru BBC președintele Asociației Veterinare Iraniene și unul dintre criticii legii.

Deținătorii de câini au fost întotdeauna obișnuiți în zonele agricole din Iran. Iranul a fost una dintre primele țări din Orientul Mijlociu care a adoptat legi privind bunăstarea animalelor, iar guvernul a finanțat proiecte de promovare a drepturilor animalelor. Chiar și familia regală deținea un animal de companie. Câinii au devenit un simbol al vieții urbane în secolul al XX-lea. Dar Revoluția islamică din Iran din 1979 a schimbat părerea multora despre animalele de companie. Potrivit tradiției islamice, câinii sunt animale necurate, iar în ochii regimului actual, ei sunt un simbol al occidentalizării”, adică al adaptării la obiceiurile occidentale, pe care regimul încearcă să le restricționeze.

Recomandări

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA

Poliția arestează oamenii care plimbă câini, chiar și pentru că îi transportă în mașini, pe baza interpretării lor că aceștia sunt un simbol al Occidentului”, a declarat un veterinar din Teheran, explicând că prețurile la hrana pentru câini au crescut de cinci ori, astăzi fiind la fel de mari ca în urmă cu câteva luni. Ne bazăm foarte mult pe contrabanda cu oameni”, a spus veterinarul.

BBC relatează că sancțiunile occidentale sunt, de asemenea, reflectate în noua lege. Iranul încearcă să își mențină stocul de rezerve valutare prin restricționarea importurilor unor produse străine, cum ar fi hrana pentru animale.

Legea propusă se aplică pisicilor, pe lângă câini și alte animale, deși Iranul este țara de origine a uneia dintre cele mai populare rase de pisici, pisica persană.

Iranienii pot deține animale de companie chiar dacă legea controversată este aprobată de Parlament, dar trebuie să solicite permisiunea unei comisii speciale, a adăugat BBC.