• Președintele Comisiei Europene a declarat că țările UE trebuie să dea dovadă de solidaritate între ele.
  • Statelor membre care nu depind de gazul rusesc li se cere să se mobilizeze și să le ajute pe cele cu livrări reduse.
  • Ursula von der Leyen speră să ajungă la un acord prin care națiunile UE să economisească gazele și să împartă o eventuală povară.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat, luni, pentru solidaritate la nivelul Uniunii Europene în sensul acumulării de stocuri de gaz natural, pe fondul obiecţiilor formulate de Spania, Portugalia, Franţa, Polonia şi Grecia privind planul de reducere a consumului.

,,Şi statele membre UE care primesc doar puţin gaz din Rusia pot să fie afectate de posibila oprire a gazelor pe piaţa noastră comună”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit postului german NTV, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor europeni ai Energiei, programată marţi.

,,De aceea, este important ca toate statele membre ale Uniunii Europene să reducă cererea, să economisească mai mult şi să le distribuie altor state care sunt afectate mai mult„, a insistat preşedintele Comisiei Europene, amintind că solidaritatea energetică este un principiu fundamental al tratatelor comunitare.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Europa trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu

,,Rusia a diminuat debitul gazului sau l-a oprit de tot în 12 state UE. De aceea, Europa trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu, adică oprirea totală a gazelor, mai deveme sau mai târziu„, a avertizat preşedintele Comisiei Europene.

Guvernul Spaniei a respins, săptămâna trecută, o propunere a Comisiei Europene care ar trebui aprobată de Consiliul UE privind un plan de reducere a consumului de gaz natural. Madridul a denunţat pasivitatea Uniunii Europene în criza energiei.

,,Considerăm că această propunere a fost formulată fără indicaţii prealabile, fără o dezbatere de orientare generală în Consiliul European, mai ales în contextul în care consecinţele economice şi impactul la nivel de redistribuire a resurselor sunt foarte importante. Nu se poate cere un sacrificiu pentru care nu a fost solicitată opinie prealabilă„, a afirmat miercurea trecută vicepremierul spaniol Teresa Ribera, care este şi ministru al Tranziţiei Ecologice, potrivit cotidianului El Mundo.

Economiile ţărilor din UE sunt strâns interconectate

,,Spania şi-a făcut temele în domeniul energetic, acţionând în mod constant şi plătind mult mai mult decât partenerii noştri europeni. Putem fi mândri de ceea ce am realizat şi pentru vocaţia de a contribui la reacţia europeană. Este necesară o dezbatere serioasă şi onestă. În schimb, acest plan impune soluţii care nu sunt adecvate şi eficiente. La nivelul Uniunii Europene, am observat o lipsă profundă de acţiuni. Spre deosebire de alte ţări, Spania nu a trăit din mijloace externe la nivel energetic şi, indiferent ce se va întâmpla, spaniolii nu vor suferi restricţii privind alimentarea cu gaze„, a subliniat Teresa Ribera.

La rândul său, Guvernul Portugaliei a transmis că nu va accepta planul Comisiei Europene deoarece este ,,nesustenabil”. ,,Noi consumăm gaz din absolută necesitate„, a argumentat João Galamba, secretar de stat pentru Mediu şi Energie în Guvernul de la Lisabona, citat de ziarul Público. Franţa a semnalat că nu este de acord cu obiective de reducere uniformă a livrărilor de gaz, iar Grecia a formulat, de asemenea, obiecţii.

Şi Polonia a anunţat, luni seară, că se opune planului Comisiei Europene. ,,Este dificil să discutăm despre mecanisme obligatorii pregătite de Comisia Europeană în câteva zile, adică în grabă, care să oblige ţările la reduceri obligatorii. Nu putem să fim de acord”, a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al Afacerilor Climatice, conform agenţiei PAP şi cotidianului Le Parisien.

Comisia Europeană a propus un nou instrument legislativ şi un Plan de reducere a cererii de gaz la nivel european, în sensul diminuării consumului cu 15% în întreaga Uniune Europeană până în primăvara următoare. Iniţiativa a fost elaborată pe fondul temerilor că Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei, ca ripostă la sancţiunile impuse de UE din cauza invaziei în Ucraina.

Concret, planul Comisiei solicită tuturor statelor UE să îşi reducă în mod voluntar consumul de gaze cu cel puţin 15% între 1 august şi 31 martie

,,Toţi consumatorii – administratori publici, clienţi particulari, proprietarii imobilelor publice, furnizorii de energie şi sectoarele industriale – pot şi trebuie să ia măsuri pentru reducerea gazului”, argumentează Comisia Europeană, care susţine că va accelera propriul efort de diversificare a surselor de aprovizionare.

Planul propus de Comisia Europeană va întâmpina dificultăţi majore în Consiliul Uniunii Europene, astfel că va fi necesară reconfigurarea. Propunerea urmează să fie dezbătută de Consiliul UE, iar statele trebuie să prezinte până la sfârşitul lunii septembrie planuri în sensul diminuării consumului.

Compania rusă Gazprom a anunţat, luni, reducerea semnificativă a fluxului prin gazoductul Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, în contextul în care livrările tocmai au fost reluate săptămâna trecută, la un debit mai mic, după o perioadă de întreţinere.