- Un cutremur cu magnitudinea 7,1 s-a produs miercuri în nordul Filipinelor.
- Cutremurul de mică adâncime a avut loc în provincia Abra, pe insula principală Luzon.
- Filipinele sunt afectate în mod constant de cutremure din cauza situării sale pe ,,centura de foc”.
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,1 a lovit miercuri insula filipineză Luzon, a anunţat Institutul Geologic al SUA, avariind grav un spital şi clădiri dintr-o provincie din nordul ţării şi provocând şocuri puternice în capitala Manila.
Advertisment
Încă nu există rapoarte privind răniţi grav sau decese în urma cutremurului, care a avut loc la aproximativ 11 km sud-est de oraşul Dolores şi la o adâncime mică de 10 km, conform Reuters.
Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a ordonat trimiterea imediată de echipe de salvare şi de ajutorare în provincia Abra, afectată de cutremur, a declarat miercuri secretarul său de presă.
Recomandări
Un spital din provincia Abra a fost evacuat după ce clădirea s-a prăbuşit parţial în urma cutremurului, dar nu au fost raportate victime, au declarat oficialii.
Guvernatorul Abra, Joy Bernos, a postat pe contul său de Facebook fotografii ale spitalului provincial Abra avariat, care arătau o gaură imensă în faţada de la intrarea principală.
„Încă ne confruntăm cu replici. Am primit rapoarte de pagube la case. Dar până acum nu există victime„, a declarat primarul Rovelyn Villamor din oraşul Lagangilang din provincia Abra.
„Nu avem alimentare cu energie electrică, deoarece aceasta este întreruptă automat din cauza pericolului”, a declarat Villamor pentru radio DZRH.
Renato Solidum, directorul agenţiei seismologice de stat, a declarat pentru postul de radio DZRH, că se aşteaptă replici puternice.
„Atenţia se concentrează pe Abra şi pe provinciile învecinate. Acesta este un cutremur major”, a declarat Solidum, adăugând că au fost raportate alunecări de teren în unele părţi din Abra, în special în oraşul Manabo.
Arhipelagul filipinez este predispus la dezastre naturale şi este situat pe „Cercul de Foc” al Pacificului, cea mai întinsă şi activă zonă de vulcani şi linii de falie care se înconjoară în jurul marginii Oceanului Pacific şi care este activă din punct de vedere seismic.
Partenerii noștri