• Aceștia spun că încălzirea globală ar putea deveni catastrofală pentru omenire.
  • Co-autorul Chi Xu, de la Universitatea Nanjing, a declarat că temperaturile medii anuale de 29C afectează în prezent aproximativ 30 de milioane de persoane din Sahara și de pe coasta Golfului.
  • Între timp, vremea mai caldă și mai extremă ar putea crea, de asemenea, condiții pentru noi focare de boli.

Încălzirea globală ar putea duce la o pandemie de nivel de extincție în Marea Britanie în 50 de ani, avertizează oamenii de știință. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge susține că încălzirea globală ar putea declanșa un război nuclear, o criză financiară sau o pandemie la nivel de extincție încă din 2070.

Aceștia spun că încălzirea globală ar putea deveni catastrofală pentru omenire dacă creșterea temperaturii va fi mai gravă decât se preconizează sau dacă va provoca un lanț de evenimente care nu au fost luate în considerare până acum. Există o mulțime de motive pentru a crede că schimbările climatice ar putea deveni catastrofale, chiar și la niveluri modeste de încălzire”, a declarat autorul principal, Dr. Luke Kemp.

Schimbările climatice au jucat un rol în fiecare eveniment de extincție în masă. A ajutat la căderea imperiilor și a modelat istoria. Chiar și lumea modernă pare adaptată la o anumită nișă climatică. Căile spre dezastru nu se limitează la impactul direct al temperaturilor ridicate, cum ar fi evenimentele meteorologice extreme.

Recomandări

IDF L-A UCIS PE MUSTAHA
CELINE ÎL IA PE RIDER
DE CE NU IAU BAC-UL
VIN PLOILE
URSULA MERGE ÎN MOLDOVA
ISRAELUL VREA RIPOSTA

Efectele în lanț, cum ar fi crizele financiare, conflictele și noile focare de boli, ar putea declanșa alte calamități și ar putea împiedica redresarea în urma unor dezastre potențiale, cum ar fi războiul nuclear. Riscul catastrofal există, dar avem nevoie de o imagine mai detaliată.

Echipa de cercetători susține că consecințele unei încălziri de 3C sau mai mult, precum și riscurile extreme, au fost insuficient analizate și a făcut apel la autorități să acționeze. O creștere de 3C a temperaturilor globale înseamnă că valurile de căldură prelungite, secetele și fenomenele meteorologice extreme ar putea deveni din ce în ce mai frecvente și mai severe.

Modelarea lor arată că zonele de căldură extremă, definite ca o temperatură medie anuală de peste 29C, ar putea cuprinde două miliarde de persoane până în 2070. Zonele afectate nu sunt doar unele dintre cele mai dens populate, ci și unele dintre cele mai fragile din punct de vedere politic.

Co-autorul Chi Xu, de la Universitatea Nanjing, a declarat că temperaturile medii anuale de 29C afectează în prezent aproximativ 30 de milioane de persoane din Sahara și de pe coasta Golfului. Până în 2070, aceste temperaturi și consecințele sociale și politice vor afecta direct două puteri nucleare și șapte laboratoare de izolare maximă care adăpostesc cei mai periculoși agenți patogeni. Există un potențial serios de efecte dezastruoase în lanț, a adăugat el.

Temperaturile pot crește chiar și cu 4,5°C

Un raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice de anul trecut a sugerat că, în cazul în care CO 2 din atmosferă se dublează față de nivelurile preindustriale – iar planeta se află deja la jumătatea drumului spre acest obiectiv -, există aproximativ 18% șanse ca temperaturile să crească peste 4,5°C și să se creeze o extincție.

Cercetătorii din spatele lucrării Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) a Universității din Cambridge spun că temperaturile în creștere reprezintă o amenințare majoră pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, cu probabilități tot mai mari de eșecuri în lanțurile de pâine, pe măsură ce zonele cele mai productive din punct de vedere agricol din lume suferă de colapsuri colective.

Între timp, vremea mai caldă și mai extremă ar putea crea, de asemenea, condiții pentru noi focare de boli, pe măsură ce habitatele oamenilor și ale animalelor sălbatice se schimbă și se reduc. De asemenea, acest lucru ar contribui probabil la creșterea inegalității și a dezinformării, la prăbușirea democrației și chiar la noi forme de armament distructiv al inteligenței artificiale, se avertizează.

Un viitor posibil evidențiat în document implică așa-numitele războaie calde, în care superputeri tehnologizate se luptă atât pentru spațiul de carbon în scădere, cât și pentru experimente gigantice de deviere a luminii solare și de reducere a temperaturilor globale.