• Managerii de spitale au reticenţe în a raporta infecţiile nosocomiale pentru că acest lucru ar duce la depunctarea sau penalizarea lor.
  • Ministrul Sănătăţii se gândeşte să stabilească o limită minimă de raportare, probabil de 3%.
  • Rafila a adăugat că această limită rezonabilă nu poate fi îndeplinită decât dacă există capacitate de diagnostic în spitale.

Managerii de spitale au reticenţe în a raporta infecţiile nosocomiale pentru că acest lucru ar duce la depunctarea sau penalizarea lor, spune ministrul Sănătăţii, care se gândeşte să stabilească o limită minimă de raportare, probabil de 3%.

Întrebat, luni, despre infecţiile asociate actului medical şi ideea stabilirii unei limite minime de raportare de 3%, Rafila a răspuns: „a fost un exemplu pe care vi l-am dat, în sensul că a fost o discuţie legată de faptul că unii manageri au reticenţe în a raporta aceste infecţii, pentru că lucrul acesta ar duce la depunctarea sau penalizarea lor. Deşi când stabilesc contractul de management cu proprietarul spitalului, stabilesc împreună acest contract de management şi nu există acolo o prevedere care să îi împiedice să stabilească o limită care să fie raţională, rezonabiă, pentru că nu cred că spitalele din România sunt atât de diferite faţă de spitalele din alte ţări din Uniunea Europeană încât să raporteze zero sau aproape zero infecţii nosocomiale. Deci ei trebuie să-şi încheie contractele în aşa fel încât să stabilească o limită rezonabilă”.

Rafila a adăugat că această limită rezonabilă nu poate fi îndeplinită decât dacă există capacitate de diagnostic în spitale: „dezvoltarea laboratoarelor sau a compartimentelor de microbiologie este condiţia fără de care nu putem să ştim care este situaţia acestor infecţii cu adevărat în România. Dacă nu ai unde să faci diagnostic şi dacă acest diagnostic nu este disponibil permanent, nu se poate face un diagnostic corect al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi nici al infecţiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice”.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Întrebat dacă există o limită „acceptată” de infecţii nosocomiale, ministrul a spus că discuţiile au loc într-un grup tehnic care să propună o astfel de limită: „Eu am plecat de la o prezumţie de incidenţă minimă la nivel naţional de 5%. Asta înseamnă 5 pacienţi infectaţi din 100 şi atunci sigur că o limită de 3 poate să fie considerată o limită rezonabilă, dar rămâne să mai discutăm cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică încât să venim cu o propunere care să aibă o fundamentare ştiinţifică corectă”.